Els ultres acusats per les agressions del 9 d’octubre de 2017 es declaren culpables

Els acusats per les agressions a la manifestació del 9 d’Octubre de 2017 reconeixen els seus delictes i accepten les penes que la Comissió demana. Al reconeixement dels delictes d’odi se suma haver aconseguit el precedent de la pena d’allunyament.

El dimecres 14 de febrer de 2024, ha tingut lloc la vista oral del judici per les agressions a la manifestació del 9 d’Octubre de 2017, després de 6 llargs anys d’instrucció. El treball de la Comissió 9 d’Octubre i resta d’acusacions personades va permetre identificar els 28 acusats com a responsables de diversos delictes greus. En concret, dels delictes de vulneració del dret fonamental de manifestació, d’agressions verbals i físiques, i de lesions a diversos participants. 

La Comissió 9 d’Octubre, en coordinació amb l’equip jurídic de les acusacions particulars interposades per les persones que van ser víctimes individuals de diverses agressions per part dels violents, ha orientat el seu treball durant aquest temps en un triple objectiu:

a) Aconseguir que, per primera vegada, es reconega el caràcter polític de la violència antivalenciana (que ha condicionat la vida política al País Valencià des de la Transició, i que sempre ha estat judicialment negat, des de l’assassinat de Miquel Grau i el judici per l’assassinat de Guillem Agulló fins ara), amb el reconeixement del delicte de vulneració del dret fonamental de manifestació. I, per tant, que els acusats reconeguen la motivació ideològica en la comissió dels fets i el consegüent agreujant per motivació ideològica.

b) La condemna clara dels agressors: que tinguen antecedents penals en el seu expedient, i assumisquen el pagament de multes i d’indemnitzacions a les víctimes, tant per les lesions físiques i psíquiques que van patir com pel dany moral que se’ls va causar. A més, que assumisquen el pagament de les costes processals i de la responsabilitat civil.

c) Introduir en l’acord de conformitat la condemna als conformats d’allunyament de les víctimes de la seua violència (per tant, de les persones, però també de les seus, locals i actes de les organitzacions que formem la Comissió 9 d’Octubre),  una pena d’allunyament que és habitual en altres tipus de delictes.

Gràcies a la solidesa del treball de la Comissió 9 d’Octubre, així com de la fermesa dels perjudicats i perjudicades denunciants i els seus equips jurídics, 26 dels 28 acusats han signat un acord de conformitat en la vista oral del judici que ha tingut lloc avui. Un acord de conformitat significa el reconeixement dels delictes dels quals se’ls acusa i que es conformen (i per tant accepten) les penes que les acusacions els demanen. 

Ara el judici continuarà per als 2 acusats no conformats, i una vegada finalitzat el mateix serà dictada una sentència única per a tots els encausats.

El resultat marca un abans i un després en la història de la lluita contra la violència feixista al País Valencià, i la Comissió 9 d’Octubre assoleix plenament el triple objectiu que s’havia marcat. De fet, el procés ja ha tingut dues conseqüències visibles: 

a) S’ha aconseguit l’expulsió dels acusats de l’estadi del València CF i la dissolució d’una penya violenta i protagonista de nombrosos incidents.

b) I també s’ha guanyat la condemna social dels violents, de tal manera que les manifestacions del 9 d’Octubre dels anys posteriors -i fins ara- s’han realitzat amb normalitat i tranquil·litat, i amb una important participació jove. Tot això ja és un èxit i un punt i a part, tenint en compte el context de la tradicional impunitat de què ha gaudit l’extrema dreta al País Valencià.

A partir d’ara la violència feixista ja no resultarà impune al País Valencià. Tot i que sens dubte resta molt de treball per fer, sobretot en l’àmbit dels valors i d’evitar la normalització de l’extrema dreta, el treball de la Comissió 9 d’Octubre i de l’equip jurídic d’aquest procés ha aconseguint fer un punt i a part i establir un precedent. Avui, totes les persones i col·lectius que creiem en la democràcia i els drets fonamentals de llibertat d’expressió, de manifestació i de reunió, estem de celebració.