Els professors associats de la UV convoquen una vaga indefinida per «unes condicions salarials i laborals dignes»

Els docents denuncien que els volen «com a mà d’obra molt barata, experta i formada, amb unes retribucions de misèria».

Professors associats de la Universitat de València (UV) han convocat una vaga indefinida a partir del pròxim 29 de gener per tal de reivindicar «unes condicions salarials i laborals dignes». El 89% dels participants en la votació de l’assemblea de PDI associat de la Universitat ha donat suport a una vaga indefinida «revisable» a partir del 29 de gener per a reclamar els seus drets i reivindicar el principi «a igual treball, igual salari», informa el col·lectiu a través d’un comunicat.

D’aquesta manera, es convoca una vaga de caràcter indefinit a partir del 29 de gener, quan comença la docència del segon quadrimestre, que «anirà revisant-se gradualment en funció de les circumstàncies amb la finalitat de reclamar unes condicions salarials i laborals dignes».

Segons aquests docents, «després de reiterats intents de negociar amb l’equip rectoral i amb la Conselleria d’Educació», un increment de les retribucions, basat en el principi «a igual treball, igual salari», que els equipare a altres figures contractuals i demanar que se’ls reconega el dret a participar en projectes d’investigació, «no hi ha un altre remei que preguntar al col·lectiu per la possibilitat de convocar una vaga». En una consulta telemàtica, el 89% dels participants ha votat l’opció de la vaga indefinida.

La plataforma recalca que, durant els últims anys de la crisi, la UV ha augmentat, «fins a límits quasi extralegals, el nombre de PDI Associat, amb una xifra que suposa el 30% del personal docent investigador, el 40% si s’afegeixen els assistencials hospitalaris» i que imparteixen, segons càlculs del mateix col·lectiu, prop d’un 75% de la docència dels graus, amb unes retribucions d’uns 5 euros l’hora, aplicant els criteris de càlcul de la mateixa Universitat.

«Ara que les coses han canviat, els beneficis són tots per al PDI a temps complet: promoció i estabilització, reducció de crèdits a la situació anterior al decret Wert a la resta del PDI, excepte al PDI Associat. A més, aquest ha quedat fora de les millores socials i laborals que implica l’acord, que afecta a la resta de PDI de la UV, de reducció de crèdits de docència per atenció de filles i fills menors o de persones dependents», lamenten.

I en la mateixa línia, afegeixen: «Una vegada més, el PDI Associat ha quedat fora d’una millora que ha sigut generosa per als de sempre. Simplement, nosaltres no interessem, solament ens volen com a mà d’obra molt barata experta i formada, amb unes retribucions de misèria i la impossibilitat de tenir un reconeixement en els projectes d’investigació».