El TSJCV condemna a Benteler Jit Valencia per vulnerar el dret de llibertat sindical de CGT

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha sentenciat que Benteler Jit Valencia SAU, mercantil dedicada al muntatge de components d’automòbils per a Ford, va violar el dret de llibertat sindical de la Secció Sindical de la Confederació General del Treball en l’empresa. La proveïdora de Ford situada en el Polígon industrial Juan Carlos I d’Almussafes haurà d’indemnitzar al sindicat amb 3.000 euros pels danys morals causats. Així mateix, el TSJCV ordena que l’empresa cesse la conducta antisindical, i assenyala a més “la reiteració del comportament empresarial” que causa perjudici a la CGT en la seua activitat en defensa dels drets dels treballadors i treballadores

El TSJCV, desestimant el recurs de suplicació interposat per Benteler Jit Valencia SAU contra la sentència dictada a la fi de 2014 pel Jutjat social número 12 de València, ha confirmat que l’empresa va vulnerar el dret fonamental a la llibertat sindical de la Secció Sindical de CGT.

Així mateix, ratifica la condemna a la proveïdora de Ford a indemnitzar al sindicat amb la “quantitat de 3.000 € pels danys morals causats” i ordena el cessament de la conducta vulneradora de la Llei Orgànica 11/1985 (negar la informació sol·licitada al delegat sindical de CGT que no formava part del comitè d’empresa).

La denúncia sobre tutela de drets fonamentals (llibertat sindical) presentada a instàncies de la Confederació General del Treball del País Valencià, s’ha saldat doncs amb una autèntica garrotada judicial a la filial de la multinacional a València.

La CGT celebra aquesta sentència i assenyala que la resolució judicial no solament posa a l’empresa en el seu lloc, sinó que a més, posa en evidència la contumàcia de la direcció.

Així, tal com es constata en el text de la sentència, l’empresa no solament va ser condemnada judicialment a restituir la secció sindical a la CGT (també el sindicat es va veure obligat a interposar demanda per a aconseguir que l’empresa complira la llei) sinó que, continuant amb la política antisindical cap a la CGT, s’ha negat sistemàticament a facilitar documentació requerida per la Secció Sindical anarcosindicalista.

Benteler Jit Valencia, argumentant que ja proporcionava la informació al Comitè d’empresa (en el qual UGT és majoria amb 5 delegats, mentre CGT compta amb 4 representants) i responsabilitzant de la situació al fet que “el comitè d’empresa està format per dues parts totalment enfrontades: CGT i UGT”, ve a demostrar el que la Confederació porta anys denunciant: en ser un sindicat combatiu i incòmode, l’empresa s’alia amb un sindicat pancista i domesticat per a tractar de vulnerar impunement fins i tot drets fonamentals, com el de llibertat sindical.

Així mateix, la CGT destaca, com a informació pràctica per a seccions sindicals que poden estar vivint una situació semblant, que, tal com consta en la Llei Orgànica de Llibertat Sindical “Els delegats sindicals, en el cas que no formen part del comitè d’empresa, tindran les mateixes garanties que les establides legalment per als membres dels comitès d’empresa o dels òrgans de representació (…). Tenir accés a la mateixa informació i documentació que l’empresa pose a la disposició del comitè d’empresa…).”

En conclusió, la Confederació crida a exigir sempre el compliment i respecte a drets adquirits després de decennis de lluita obrera i critica durament tots aquells comportaments que, emparats en “negociació sindical”, suposen posar en safata a la patronal violacions i retallades de drets sociolaborals.