El moviment feminista de València anirà a judici per les multes del 8M

Tres dels vint processos amb els quals es va sancionar el moviment feminista valencià ja han sigut resolts per la via administrativa, motiu pel qual s’obri la via judicial. El valor d’estes vint multes emparades sota l’anomenada llei mordassa ascendeix a 11.000 euros.


El moviment feminista de València anirà a judici, previsiblement abans de l’estiu, per exercir el dret a vaga en les jornades del 8M de 2018 i 2019. El col·lectiu s’enfronta, en total, a vint processos sancionadors derivats de vint multes: dotze rebudes per la vaga feminista del 8 de març de 2018 i huit més rebudes l’any 2019. Tres dels processos sancionadors ja han sigut resolts per la via administrativa, per la qual cosa s’obri la via judicial.

L’Assemblea Feminista de València incideix en què durant més d’un any ha al·legat i denunciat que estes multes atempten “contra el dret de vaga i manifestació durant una vaga legalment convocada i desenvolupada pacíficament”. El valor de la vintena de multes per presumptes faltes d’ordre públic durant les jornades de vaga feminista, assenyalen des del col·lectiu, ascendeix a 11.000 euros: “la repressió política per part de l’Estat cap al moviment feminista continua un curs que mai no hauria d’haver començat, ja que l’expressió reivindicativa del 8M fou absolutament pacífica, com cada any ho són les manifestacions del 8 de març”, apunten l’Assemblea.

Les feministes assenyalen a la Delegació del Govern del PSOE del País Valencià i al seu delegat, Juan Carlos Fulgencio Tejedor, com a “principals responsables que s’haja arribat a esta situació”, segons el seu comunicat. Fulgencio, expliquen, es va comprometre a revisar les multes quan el PSOE va arribar al govern el juny de 2018 però, lluny de solucionar la situació, durant el seu mandat les multes de 2018 s’han mantingut fermes fins a desembocar en judici i a més han rebut les de 2019.

DEROGACIÓ DE LA LLEI MORDASSA

El col·lectiu feminista valencià recorda que en l’acord del nou govern de coalició PSOE-Podemos figura el propòsit de derogar la llei mordassa —Llei orgànica 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana—, sota la qual assenyalen que es troben emparades estes multes.

El text va ser aprovat en solitari pel Partit Popular a 2015. “En el moment de la seua promulgació va ser fortament criticada pels partits de l’oposició, incloent-hi el PSOE, pel seu caràcter antidemocràtic, però en tot el temps que ha estat al govern, el PSOE no ha fet res per canviar-la i ha continuat utilitzant-la com a eina de repressió política cap als moviments feministes autònoms”, denuncien des del col·lectiu. «D’altra forma no es pot explicar la vigilància, requeriment de documentació i imposició de multes sobre companyes en l’exercici pacífic del dret de manifestació i expressió i la desatenció de les posteriors al·legacions», afegixen, al mateix temps que anuncien que el moviment feminista de València continuarà “fent front a la repressió política de manera unitària” fins que totes les multes siguen retirades.

EL SALTO DIARIO PAÍS VALENCIÀ