El Govern fa pagar als aturats el rescat de la banca

Si se suma la retallada realitzat sobre 2011 entre 2012 i 2015 amb el d’aquests pressupostos, la conclusió que es treu és que el rescat bancari, els 41.300 milions d’euros ho han pagat ja les persones aturades.

El 25 de juny de 2012 el ministre d’Economia, Luis de Guindos, sol·licitava oficialment a Brussel·les un rescat per recapitalitzar la banca. Per a això el ministre d’Economia Luis de Guindos va remetre una missiva al president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, en què reclamava que les condicions es conegués abans del 9 de juliol, perquè fos discutides a l’Eurogrup. En el seu conjunt el rescat bancari sol·licitat va ser d’uns 41.300 milions d’euros.

El 14 de juliol de 2012 el BOE publicava el Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat. S’hi pergeñaban una sèrie de retallades de prestacions que suposaven un greu atemptat a la situació dels milers d’aturats que s’estaven veient llançats dels seus llocs de treball, gairebé sense indemnització, per la Reforma laboral. Es retallava al voltant del 30% la prestació contributiva durant divuit mesos, es possibilitava la parcialització dels subsidis per atur, es augmentava a 55 anys el subsidi previ a la jubilació i es dificultava el seu accés, entre d’altres retallades. En aquest 2n trimestre de 2015 hi ha 3.702.577 persones aturades sense protecció per desocupació i, entre elles, més d’un milió amb càrregues familiars.

El 20 de juliol de 2012 els ministres d’Economia de l’eurozona van aprovar durant una conferència telefònica que ha durat només dues hores el rescat bancari de fins a 100.000 milions d’euros per a Espanya, així com el memoràndum amb les condicions exigides a canvi de l’ajuda.

Si se suma la retallada realitzat sobre 2011 entre 2012 i 2015 amb el d’aquests pressupostos, la conclusió que es treu és que el rescat bancari, els 41.300 milions d’euros prestats pel Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE) l’han pagat ja les persones parades.

VARIACIÓ AMB EL PRESSUPOST DE 2011 I RETALLADA TOTAL

Captura de pantalla 2015-08-11 a las 10.36.33
La conclusió del seguiment dels pressupostos del SEPE és rotunda: el govern, any a any, ha anat retallant els fons de polítiques d’ocupació per una quantia equivalent al préstec que ha rebut per a la banca. El rescat bancari l’han tornat els aturats amb menys prestacions per atur i menys possibilitats d’ocupació per la retallada de polítiques actives. Aquesta conclusió, absolutament indignant, no té cap matís. Les xifres són les que són: 41.346 enfront de 41.300 milions d’euros.

Qualsevol govern que pretengui ser una alternativa al PP necessàriament ha de corregir aquesta situació i comprometre, des del primer moment, modificant aquests vergonyosos pressupostos de 2016, a tornar a les persones aturades uns fons, si més no, similars als del Pressupost de 2011.

Les persones aturades ja han pagat en pròpia pell una crisi que no han provocat. L’han patit perdent la feina i, per tant, el seu mitjà de vida. El PP ha fet que no rebessin les indemnitzacions que els corresponia modificant la normativa legal; ha permès que amb més o menys causa, els acomiadessin. A més els ha despullat de les polítiques que necessitaven, salaris substitutoris, formació, experiència professional, per pagar el rescat bancari. No hi pot haver alternativa sense la seva devolució. Cal un compromís de mantenir el Pressupost del SEPE a 40.000 MIL MILIONS d’euros, com a mínim, mentre l’atur no baixi dels tres milions de persones.

Font: nuevatribuna.es