El cas Panzer i la impunitat neonazi

Entre els 18 absolts ahir, Pedro Cuevas, assassí de Guillem Agulló

0-neonazis.fasEl Front Antisistema (FAS) era una organització nazi que va ser desmantellada l’any 2005 en el marc de l’operació Panzer. Ahir, dimarts, la secció quarta de l’Audiència Provincial de València va absoldre els 18 membres d’aquesta banda criminal en considerar nul·les les escoltes telefòniques.

El Ministeri Fiscal demanava un total de 42 anys per als 18 detinguts. Se’ls acusava d’associació il·lícita per justificar el III Reich, divulgar el nacionalsocialisme, tinença il·lícita d’armes i encoratjar l’odi contra els immigrants i els homosexuals. En l’operació els van ser requisades diverses armes que havien robat de dependències de l’exèrcit, ja que alguns dels seus membres eren militars; entre aquestes, la Guàrdia Civil fins i tot es va confiscar d’un llançaflames.

Cal recordar que la mateixa secció quarta de l’Audiència Provincial de València va absoldre el grup nazi Armagedon, que havia sigut acusat de voler subvertir l’ordre democràtic, associació il·lícita i de l’incendi de les seus del Partit Popular a Alboraia; del PSPV a Manises, i d’Esquerra Unida a Xirivella.

El fiscal va definir l’associació nazi Hermandad Nacional Socialista Armagedon com a “grup clandestí d’ideologia nacionalsocialista, entre els principis de la qual figuren la substitució del sistema democràtic, fins i tot per mitjans violents, l’ús de la violència com a instrument polític, la discriminació racial i la superioritat de la raça blanca, promovent el rebuig i la persecució dels homosexuals”, segons arreplegava el diari El País l’any 2003.

En 2011, el Tribunal Suprem va deixar sense pena quatre responsables de la Llibreria Kalki que havien sigut condemnats per incitar a l’odi per l’Audiència de Barcelona a penes de fins a tres anys i mig. El màxim tribunal va sentenciar que la Constitució i els drets de llibertat d’expressió i ideologia permeten assumir qualsevol ideologia. Els acusats venien material que justificava el genocidi jueu i banalitzava l’Holocaust, a més d’incitar a l’odi contra aquest poble.

Neonazis absolts

Entre els absolts ahir, Pedro J. Cuevas, assassí de Guillem Agulló, condemnat a 16 anys de presó pel crim, encara que només va complir 4 anys. Es va presentar en 2007 a les eleccions a Xiva pel partit nazi Alianza Nacional. José Alejandro Serrador va ser regidor de Silla amb el partit Espanya 2000, amb el discurs xenòfob que demostrava en els plens. A més, treballava en l’empresa Levantina de Seguridad S. A. Tant el partit com l’empresa estan dirigides pel neonazi Jose Luis Roberto, que fins al 2011 va ser també el president de l’associació de clubs d’alternació de València (ANELA).

Per la seua banda, Juan Manuel Soria Monfort, que es troba fugit a Tànger, es va presentar en 2008 per al Congrés en les llistes d’Alianza Nacional. El partit nazi que forma part de la coalició La España en Marcha, que van entrar el dia de la Diada en el centre Blanquerna de Madrid.

Alianza Nacional és un partit dirigit per Pedro Pablo Peña, advocat que va ser condemnat l’any 2005 per tinença d’explosius i material químic per a ser usats contra un autobús on viatjaven familiars de presos d’ETA. El líder d’Alianza Nacional va ser sorprès en un pont de la M-40 amb còctels molotov esperant el pas de l’autobús. Entre els membres del grup neonazi absolt també es troben Carlos Rueda (vigilant en Levantina de Seguridad) i Sandra Rentero, candidata d’España 2000 en l’Ajuntament de Silla.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea.