Dignitat i drets al Dia Internacional de les Persones Migrants

  • Manifestació 17 de desembre, 11.30 hores, Gran Via Germanies/ escaira carrer Cadis.

Les entitats convocants d’aquesta mobilització recorden al Govern d’Espanya ia la resta de governs europeus que les migracions són el resultat dels desajustos econòmics, socials, polítics i mediambientals causats per les intervencions, l’espoliació i el saqueig per part del Nord als països del Sud.

Les persones migrants tenen dret a una vida digna, a la lliure circulació, a la salut, a l’habitatge, a la feina, a la no-discriminació. Contribueixen al desenvolupament social, econòmic i cultural dEspanya. Però els drets són constantment vulnerats per l’Estat espanyol.

Les entitats exigeixen la regularització de totes les persones que viuen en situació administrativa irregular, unes circumstàncies que pateixen milers de persones a Espanya. Cap ésser humà és il·legal.

A més, reclamen el tancament total, definitiu i permanent de tots els centres d’internament d’estrangers, CIE; centres que operen com a institucions de repressió per a persones migrants la situació administrativa dels quals no està regularitzada. Les detencions es fan amb pràctiques com les parades policials per perfil racial o les batudes selectives en zones de trànsit de persones migrants, que a més de ser profundament racistes, són accions il·legals.

Davant la situació d’emergència d’arribades a les Canàries, reclamem vies migratòries segures amb garantia de drets. Ha de ser atesa i relatada com una crisi humanitària, no com una “allau” o una “onada”. L’acollida i la resposta ha de ser digna i humana.

Migrar no és un delicte

Les entitats convocants defensen eliminar la militarització de les fronteres, suprimint els acords d’externalització de la seva gestió i els contractes milionaris amb empreses com FRONTEX. Aquest enfocament de política (anti)immigratòria només beneficia les elits econòmiques reaccionàries. Migrar no és cap delicte.

Denunciem que el Pacte Europeu de Migracions, tal com s’està articulant, serà un instrument per perpetuar la criminalització de les migracions. Els estàndards de protecció per a les persones sol·licitants de protecció internacional es reduiran, i es legitimaran devolucions exprés i devolucions en calent, fins i tot amb menors d’edat, una pràctica totalment il·legal.

La manifestació exigirà l’alto el foc definitiu a Gaza, la supressió de venda d’armes a l’Estat d’Israel, la fi de l’apartheid i de l’ocupació genocida perpetrada sobre Palestina i que es jutgin aquests crims com a crims de lesa humanitat.

El sindicat CGT exigeix el compliment i la garantia dels drets de les persones migrants i el tancament definitiu dels Centres dInternament dEstrangers (CIE).