Davant l’eufòria del Govern i de la majoria dels anomenats experts, la CGT considera enganyosa la lleu baixada de l’atur al novembre

Pràcticament el 82% dels nous contractes són temporals i les contractacions a jornada parcial han augmentat un 11% entre gener i octubre 2015.

Davant les noves dades de l’ocupació facilitades pel Govern del PP i la utilització que sens dubte es va efectuar dels mateixos en la campanya electoral que entra en la fase oficial el 4 de desembre, però que porta diversos mesos ocupant gran espai en tots els mitjans, la Confederació General del Treball (CGT) voldria matisar bastant l’abast real d’aquesta nova estadística facilitada pel Ministeri d’Ocupació.

Prenent com a reals aquestes dades, que solen discrepar bastant amb els de l’Enquesta de Població Activa (EPA) i que parlen de 27.071 aturats menys al novembre, el primer que crida l’atenció és que gairebé el 82% d’aquests 1.604.843 contractes signats el passat mes han estat temporals. I molt ens temem que segueixin pujant els contractes a temps parcial, en molts casos de tot just unes hores de treball a la setmana, encara que el ministeri del ram s’ha cuidat de no airejar la dada de contractes a temps parcial que afecten ja al 15% del conjunt de la població activa i ens situen en segon lloc europeu.

Una altra dada que es presenta com un nou èxit de l’Executiu que presideix Rajoy és l’increment d’afiliats a la Seguretat Social en 1.620 persones, el que amb els 4 milions llargs d’aturats amb prou feines és una anècdota positiva. Una altra observació a tenir en compte és que l’increment de l’ocupació es produeix majoritàriament en sectors molt estacionals, destacant els 24.859 contractes en educació (motivats per l’ensenyament privat, que sol acomiadar professorat al final de cada curs), el comerç amb 19.585 afiliats més i la construcció, amb 9.770 de pujada. Segons el ministeri de Fátima Báñez, l’atur registrat baixa en 10 comunitats autònomes, entre les quals destaquen Andalusia (17.900), la Comunitat Valenciana (9807) i la Comunitat de Madrid (4678). En canvi puja en altres set territoris, encapçalats per les Balears (9.843), Galícia (3.066) i Canàries (1.477).

Per a CGT l’atur segueix suposant un drama per a milions de treballadors i les seves famílies, que es veuen empesos a la pobresa, els desnonaments dels seus habitatges i el greu deteriorament de les seves condicions de vida. Però és que amb la implantació dels contractes temporals, en pràctiques oa temps parcial, gràcies a les successives reformes laborals pactades per PSOE, PP i els sindicats UGT i CCOO, tenir una feina ja no és suficient per portar una vida digna, tal ha estat el deteriorament de salaris i condicions laborals en les últimes dècades.

D’altra banda, l’abaratiment de l’acomiadament (la indemnització ha anat caient des dels 45 dies per any treballat a supòsits de 20 dies) i la facilitat amb què s’aprovin Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) fins i tot a empreses amb beneficis, està motivant la destrucció d’ocupació de certa qualitat (Indra, Renfe, Telefónica, automoció, banca, etc.) i la seva conversió en ocupació precària i mal retribuït en subcontractes o mitjançant noves contractacions però amb salaris i condicions empitjorades mitjançant acords de conveni imposats per les empreses al sindicalisme encara majoritari.

Gabinet de Premsa de la CGT