Condemnat el Fogasa a pagar interessos per retards en salaris de tramitació

  • La Fiscalia ha obert una investigació a la direcció per prevaricació i el Tribunal de Comptes alerta de manca de personal

El Tribunal Superior de València de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictat la primera sentència per la qual es condemna al Fons de Garantia Salarial (Fogasa) a pagar els interessos de demora ocasionats pel retard en abonar als treballadors els salaris de tramitació. Aquesta resolució, que ha afavorit a cinc treballadors valencians sotmesos a un ERO, es produeix després que la Fiscalia de València obrís diligències contra la direcció del Fogasa per investigar un suposat delicte de prevaricació en la tardança per impulsar aquests procediments, segons recorda l’advocat laboralista que va denunciar els fets i que ha aconseguit aquesta sentència, Ricardo Cano.

En el mateix sentit, el Tribunal de Comptes acaba de publicar un informe sobre l’actuació del Ministeri de Treball i el Fogasa, «denunciant l’aprovació d’expedients fraudulents, el desastre de la gestió i els sobrecostos elevant el cost per expedient 11 vegades», expliquen fonts de l’Associació per a la Defensa de les Llibertats i els Drets Socials i Civils del País Valencià, impulsora d’aquestes denúncies. Afegeixen, a més, «la possible nul·litat de 150.000 expedients i la nefasta actuació pel que fa als expedients aprovats amb enormes errors en les resolucions que han generat una allau de demandes als jutjats, fins a l’extrem que a València el 60% de les demandes que entren en deganat estan relacionades amb resolucions incorrectes del Fogasa «.

Fins aquest moment, l’Advocacia de l’Estat venia oposant-se a que aquesta reclamació es veiés en la jurisdicció social al·legant incompetència de jurisdicció. Amb això, s’intentava desviar a altres jutjats aquest tipus de reclamació a fi d’obtenir una resolució més favorable a l’Administració, amb la no condemna en costes, explica Rafael Cano.

És la primera sentència d’aquest tipus a l’Estat espanyol

La Fiscalia en canvi, acaba de donar la seva conformitat a la competència de l’ordre Social davant la inactivitat del Fogasa, modificant el criteri dels Jutjats del Social. «Aquest canvi de criteri ha estat plantejat ja en un recurs davant del TSJCV per part de la Fiscalia Provincial, adherint-se a les tesis dels treballadors», afegeix l’advocat, que ha aconseguit que la seva tesi es reflecteixi en la sentència.

D’aquesta manera, per primera vegada a tot l’Estat espanyol s’ha dictat una sentència que condemna al Fons de Garantia Salarial a l’abonament d’interessos, a raó del 4% anual, que és l’interès legal del diner. «Es tracta d’una resolució de la màxima transcendència per a tots els treballadors afectats, en nombre de més de 250.000», declara Ricardo Cano, que s’acaba de presentar a la secretaria general de Podem.

L’Associació per a la Defensa de les Llibertats i els Drets Socials i Civils del País Valencià ja havia denunciat «el frau en què ha consistit la gestió del Fogasa», després de privatitzar la seva gestió. En aquests moments, hi ha un retard superior a dos anys, més el retard de dos anys en els assenyalaments a judici. De fet, la denúncia que investiga la Fiscalia de València se centra en la direcció del Fogasa, per donar ordres per paralitzar els expedients d’acomiadament de treballadors.

Font Elpais.com