La CGT exigeix dignitat laboral per als bombers forestals en Tragsa

La Secció Sindical de CGT País Valencià a Tragsa ha convocat una mobiltzació a la Ciutat de la Justícia de Castelló de la Plana (Carrer José Barbera Cepria, 14) a les 10h30 el dimarts 8 de maig. La convocatòria respon a la celebració del juí que, a instància del sindicat, es celebrarà eixe matí per a què l’empresa pública reconega la condició corresponent als treballadors de les unitats del Servei de Bombers Forestals que estan amb contractes d’obra i servei a Castelló

D’aquesta manera, la Secció Sindical demana a Tragsa “que deixe de crear precarietat laboral, reconega i accepte” l’Informe d’Inspecció de Treball a València de 2016, que donava la raó als treballadors, així com les nombroses sentències estimatòries dels demandants. És a dir, que aplique els contractes que correspon, “indefinits a temps complet i fixes discontinus com diu la llei” i alhora el VI Conveni Col·lectiu.

Així mateix, també es demana a la Generalitat Valenciana “que s’implique per a resoldre aquesta situació que afecta una bona part del Servei de Bombers Forestals i que els deixa en l’indefensió i incertesa any rere any”.

La CGT recorda que Tragsa és l’empresa pública que, gràcies a l’encomana aprovada pel Consell, gestiona els recursos de les Unitats que componen el Servei de Bombers Forestals. Aquestes Unitats estàn destinades a l’extinció d’incendis forestals, i actuacions en altres emergències en matèria forestal al País Valencià. Entre d’altres coses, Tragsa s’encarrega de la contractació del personal d’aquestes unitats: 550 treballadors/es durant tot l’any, més 220 treballadors/es que s’incorporen en les Brigades de Reforç durant el període de màxim risc. Un total de 770 persones que any rere any es juguen la vida en l’extinció dels incendis forestals.

Segons el VI Conveni Col·lectiu del personal de l’empresa Tragsa adscrit al Servei de Bombers Forestals de la Comunitat Valenciana, preveu en el seu article 23, que els treballadors/es de les Brigades de Reforç adquiriran la condició de fixes discontinus d’acord amb el que s’estableix en l’article 15.8 i l’art. 16 de l’Estatut dels Treballadors.

Però, malauradament, la realitat és un altra i Tragsa porta incomplint la llei des de 2015. Amb un 30% de la plantilla que treballa tot l’any precaritzat, amb un contracte d’obra o servei determinat i signant addendes semestrals. El cas dels treballadors/es que no treballen tot l’any la situació encara és més precària: de 220 aproximadament el 50% compliria els requisit per a ser fixe discontinu segons Inspecció de Treball de València.