CGT denuncia que 23 treballadors seran jutjats per exercir el dret a la vaga després de la querella de Aluminio Baux

El dilluns 15 de setembre tindrà lloc en els Jutjats penals de Castelló un judici contra 23 treballadors a instàncies de la Compañía Valenciana de Aluminio Baux SL (Sogorb, Castelló). La querella, interposada en 2007 arran d’una vaga per a exigir millors condicions de treball, podria suposar fins a 3 anys i sis mesos de presó. CGT assenyala l’actitud intransigent, autoritària i antidemocràtica de l’empresa i lamenta que se celebre un judici que no hauria de tenir lloc

Dilluns que ve 15 de setembre, 23 treballadors de la Compañía Valenciana de Aluminio Baux, el principal accionista de la qual és Federico Serratosa Caturla, seran jutjats per exercir el seu dret a la vaga.

L’empresa demandant sol·licita la pena de 3 anys i 6 mesos de presó. La querella, interposada per alguns dels membres de la direcció d’aquesta empresa situada en el terme municipal de Sogorb, afecta a 23 treballadors, en la seua majoria veïns de la comarca del Camp de Morvedre i residents en Port de Sagunt

El cas va arribar als jutjats a l’octubre de 2007, després d’una vaga indefinida per millores laborals que va comptar amb un ampli seguiment per part de la plantilla.

La direcció d’aquesta empresa ha decidit portar fins al final el procés, negant-se en tots aquests anys a retirar els càrrecs contra els treballadors malgrat la insistència de les seccions sindicals de CGT i CC.OO, així com dels diferents Comitès d’empresa celebrats fins avui.

L’acusació és de “insultar i intimidar a 30 treballadors que no van voler fer vaga” (direcció i empleats d’oficines). No obstant açò, la realitat és que aquest col·lectiu va accedir i va eixir del lloc de treball sense problema algun. “Açò sí”, afirma Juanjo Ripoll, Secretari d’Acció sindical de CGT-Camp de Morvedre i delegat de CGT en Baux, “van rebre una sonora xiulada”.

En aquest sentit, cal recordar la persecució cap als 23 treballadors per part de l’empresa: d’ells només queden cinc treballant i la resta va ser acomiadada a poc a poc, sense armar molt soroll.

Tal com denuncia Ripoll, acomiadat per l’empresa en 2010 i que va haver de ser readmès després de la declaració de nul·litat per part de la justícia, “La manca de vergonya de l’empresa és tremenda en sostenir fins a en l’última reunió amb el Comitè d’empresa que açò ja no depenia d’ells i que ells estaven obligats a anar-hi. A més, és de riure que només es preocupen pel dret al treball quan s’exerceix el dret a la vaga per a defensar un treball digne”.

Finalment, des de CGT-Camp de Morvedre lamenten la celebració d’aquest judici, un reflex de la nul·la qualitat democràtica del sistema, així com el fet que aquestes acusacions falses perjudiquen a persones treballadores i tinguen com a objectius “atacar al sindicalisme organitzat i acoquinar a la resta de la plantilla perquè en futures accions deixen sol al Comitè d’empresa”

Juan José Ripoll Mora, Secretari d’Acció Sindical CGT-Camp de Morvedre