CGT denuncia el perjudici que suposa per a les treballadores de Greenmed l’estratègia empresarial del grup Martinavarro

imagesL’empresa citrícola valenciana Greenmed, pertanyent al grup Martinavarro, va adquirir en el 2011 uns magatzems de confecció tarongera en la localitat de Cartaya (Huelva), amb la finalitat de radicar allí part de la seua activitat d’empaquetat de cítrics destinats a l’exportació.

L’operació, que va suposar una inversió de 6 milions d’euros, està significant més beneficis per a la companya i, en contraposició, una rebaixa considerable de les condicions laborals de les treballadores d’ambdues plantes. Fins al punt que a Sollana s’ha avançat el final de la temporada de maig a febrer al·legant “baixa productivitat”. Amb un plantejament de fets consumats, l’empresa ha cessat l’activitat de les 420 empleades del segon torn

La Confederació General del Treball, que compta amb 5 delegades en el Comitè d’empresa de Greenmed Sollana, denuncia les nefastes conseqüències que està tenint per a la plantilla, constituïda majoritàriament per dones, la política empresarial empresa per la companya.

L’expansió a Andalusia de Greenmed, empresa que ocupa el primer lloc d’Organització de Productors de Cítrics (OPC) en volum comercialitzat, ha significat per a les treballadores, en primer lloc, una doble escala salarial. I és que en la planta de Cartaya, el conveni d’empresa vigent contempla, entre altres mesures regressives, el pagament de 2 euros menys de salari per hora treballada respecte a la plantilla de Sollana.

Tal com denuncia la Secció Sindical de CGT-Greenmed Sollana, “l’empresa ha aprofitat les diferències per a esperonar la competitivitat entre ambdues plantilles i per a instal·lar la por en els centres de treball”.

A més, la firma valenciana està duent a terme un autèntic desviament de la producció, mesura que respon a la lògica voraç i curtplacista d e l’empresariat.

D’aquesta forma, en una reunió celebrada el passat 25 de febrer entre empresa i representants sindicals, la direcció va anunciar per sorpresa que a Sollana s’avançava al 28 de febrer el final de la campanya. Aquesta campanya, que normalment dura fins a finals d’abril o principis de maig, empra a 420 persones que passen ara a engrossir les llistes de l’atur.

En aquest sentit, CGT-Greenmed denuncia l’actitud tancada i arrogant de la part empresarial que en cap moment va donar explicacions, llevat que “la faena està a Huelva i açò és el que hi ha”.

Així mateix, la CGT informa que l’intent de “traure més profit encara d’ambdues plantilles està passant per perseguir al sindicalisme més combatiu”. No en va, només un dia abans de la finalització de la campanya, quatre treballadores de Sollana van ser acomiadades “per baixa productivitat”. Dos són afiliades a la CGT i una quarta és filla d’un afiliat. Aquests acomiadaments ja han sigut denunciats judicialment per la Confederació.

Finalment, el sindicat manifesta el seu compromís amb la defensa dels drets de la classe treballadora, drets que estan sent soscavats a passos engegantits mitjançant pràctiques com la de Greenmed, però que compten amb una defensa cada vegada més conscient per part de la majoria.

Gabinet de Premsa CGT-PV

6 de març de 2014