CGT celebra que els jutjats reconeguen que l’activitat econòmica practicada per Deliveroo siga un frau laboral

CGT havia denunciat davant la Inspecció de Treball a Madrid una “falsa relació lliure i autònoma dels qui presten aquests serveis per a Deliveroo”.
La Confederació General del Treball (CGT) s’ha mostrat satisfeta per la primera sentència del Jutjat social nº 6 de València en la qual s’assumeix la postura del sindicat en relació a les empreses que com Deliveroo, violen sistemàticament els drets laborals i socials dels seus treballadors i treballadores.
En aquest sentit, l’organització anarcosindicalista ha traslladat a través d’un comunicat la idea que la mal anomenada “economia col·laborativa”, practicada per aquestes empreses, no és una altra que cosa que un frau perquè converteix als treballadors i a les treballadores en falsos autònoms.
Segons la CGT, en aquest sistema qui posseeix la propietat de les eines és el propi empresari que és també qui domina tota la cadena del procés, fixant les regles d’ús i sense assumir els riscos que puguen derivar-se de qualsevol activitat empresarial. L’empresari obté grans beneficis a costa de l’explotació de les persones treballadores i amb la complicitat indirecta de la ciutadania, que “col·labora” consumint aquest tipus de productes i serveis.
CGT subratlla que en aquests mercats, basats en l’autorregulació, s’aconsegueix que la llei de l’oferta i la demanda siga la que canalitze les relacions laborals. Els drets mínims (salaris, horaris, vacances, etc.) desapareixen, constituint-se una relació desigual, mai una relació laboral, en la qual la persona treballadora deixa de tenir cap capacitat de negociació.
CGT considera que aquestes formes de produir i distribuir no poden considerar-se “economia col·laborativa” principalment perquè les treballadores i els treballadors són els qui assumeixen tots els riscos inherents al fet de treballar.
Des de CGT es continuarà treballant i lluitant per a aconseguir una vertadera economia social, solidària i no competitiva en la qual l’explotació dels qui han de guanyar-se la vida no siga el pilar dels beneficis dels grans empresaris i el sustent del capitalisme.
Gabinet de Premsa CGT