El cas Granado-Delgado

La CGT lliuro un dossier sobre el cas Granados i Delgado al Relator de l’ONU per a la protecció dels Drets Humans en el marc de la visita a España. Por una banda l’advocat Carlos Slepoy, ja està revisant el judici en què van ser condemnats per veure la millor manera de plantejar la revisió del procés i veure què és el que podem demanar als jutjats argentins. Aquesta acció s’emmarca dins la campanya que CGT es realitza per l’anul • lació de totes les sentències dels tribunals militars i els judicis sumaríssims durant la Guerra i la Dictadura.

Per a qui li interessi saber una mica més del cas i del treball realitzat durant anys (1998-2006) pel grup pro-revisió del Cas Granado i Delgado encapçalat per Octavio Alverola pot llegir aquest resum: http://hispanianova.rediris.es/7/dossier/07d020.pdf

EL CAS
Dos militants de les joventuts llibertàries, que havien viatjat a Espanya per preparar la logística d’un atemptat contra Franco, són detinguts el 31 de juliol de 1963 per la policia franquista acusant-los de ser els autors de la col · locació de dues bombes d’escassa potència a la secció de passaports de la Direcció General de Seguretat ia la Casa Sindical, els detinguts són, Francisco Granados Gata i Joaquín Delgado Martínez, tots dos de 30 anys.
El 13 d’agost, la premsa informa de la celebració d’un Consell de Guerra sumaríssim i la condemna a mort dels encausats. El diari francès Le Monde donava a conèixer la notícia d’aquesta manera «Francisco Granados Gata i Joaquín Delgado Martínez, han estat ràpidament jutjats dimarts a Madrid, el procés ha estat obert sense previ avís a la premsa, a les 8 del matí, i els debats han estat portats amb tota rapidesa … »

CGT reivindica la rehabilitació dels llibertaris Francisco Granados i Joaquín Delgado com a víctimes del franquisme. En el curs d’aquesta demanda ha donat suport a les iniciatives del Grup pro-revisió del procés Granado-Delgado prestant assessorament jurídic i abrigant a les famílies en la seva justa petició de anul · lació de les sentències, de la farsa de judici sumaríssim, sense tutela judicial efectiva i sense garanties, que els va condemnar a mort.
Després de diversos anys d’instrucció, la Sala V Militar del Tribunal Suprem va rebutjar el recurs presentat pels familiars (Pilar Vaquerizo i Francisco Delgado) contra el judici en Consell de Guerra de 1963 en què van ser condemnats a mort. La posició d’aquest alt tribunal no és nova, anteriorment va denegar el recurs de la condemna a mort del anarcosindicalista Joan Peiró el 1942.

La majoria conservadora dels tribunals de justícia impedeix que prosperin els recursos de revisió de les sentències franquistes, argumentant que aquestes sentències havien estat dictades d’acord amb la «legalitat vigent». Quina validesa jurídica tenen els consells de guerra sumaríssims d’un Govern instituït per un cop d’estat militar ?. Quines garanties processals tenir Granado i Delgado ?, recordem que van ser detinguts el 31 de juliol de 1963, jutjats el 13 d’agost i executats cinc dies després.
Per tot això, La Confederació General del Treball (CGT) reivindica la anul · lació de totes les sentències dels tribunals militars i els seus judicis sumaríssims durant la Dictadura ..

+ INFO : http://www.cgt.info/granadoydelgado/intro/intro.html