Cas Expert: demanen entre tres i quatre anys de presó a quatre treballadores i dos sindicalistes

  • Una càrrega inexplicable de la Guàrdia Civil i una denúncia creuada per agressions amenaça la vida de sis persones a l’Arboç.

La lentitud de la justícia i els processos que segueix fa que es donin històries kafkianes. Una d’elles és la que afecta els denominats encausats del ‘Cas Expert’. Aquest nom a moltes persones els hi pot dir poc, però al Penedès és diferent. El 9 de juliol, quatre persones que el 2004 treballaven a l’empresa Expert Polymere (de l’Arboç) i dos assessors sindicals de la CGT hauran de declarar com a encausats. Tots sis s’enfronten a peticions fiscals que van d’entre els 3 anys i 2 mesos de presó i 4 anys i mig de presó, a més de multes econòmiques.

El 20 de juliol de 2004 hi havia negociacions al voltant d’un ERO a Expert Polymeres de l’Arboç. L’expedient era d’extinció de llocs de treball. Per donar suport als treballadors, dos assessors de CGT s’havien traslladat fins a l’empresa. En acabar la reunió es va informar els treballadors que estaven a l’interior del recinte, segons expliquen els mateixos encausats en una carta publicada al web xarxapenedès. Durant la reunió es va comunicar que a prop de la fàbrica hi havia una dotació de la Guàrdia Civil (en aquell temps els Mossos d’Esquadra no estaven desplegats). Que hi hagués força pública era una constant des de l’inici de l’ERO, tot i que mai s’havia produït cap incident.

En acabar l’assemblea els assessors vam marxar a buscar el seu vehicle. I en aquell moment és quan es va produir la càrrega de la Guàrdia Civil, sense que hi hagués cap provocació, diu la carta dels acusats i ho ratifica l’informe fet pels membres de protecció privada que custodiaven la nau i que, malgrat haver-se demanat per la defensa dels treballadors, no ha estat acceptat com a prova, segons explica un dirigent de CGT consultat pel Diari del Treball.

«De la brutal i injustificada intervenció policial va resultar en lesions a tres dels treballadors que es trobaven allà presents, els quals van haver de ser evacuats en ambulància i ser atesos al CAP del Vendrell», afirma la carta oberta dels treballadors. I no queda aquí la cosa. En passar els dos assessors sindicals davant del recinte i veure l’aldarull es van acostar per posar pau. Però en intentar intermediar, quatre guàrdies civils es van abalançar sobre un d’ells i també el van agredir i, posteriorment el van detenir.

Els ferits van presentar denúncia als Jutjats del Vendrell. Com a testimonis hi havia la resta de treballadors. Posteriorment, la Guàrdia Civil va presentar una altra denúncia contra els treballadors i contra els testimonis. D’aquesta darrera acció judicial es deriva el procés penal que es veurà el 9 de juliol. Un procediment que afecta els dos assessors i els quatre treballadors. Destaquen els denunciats, que mai l’empresa va presentar cap denuncia, tot i que els fets es van produir dins de les seves instal·lacions.

Onze anys després dels fets els acusats es troben amb una situació inversemblant. Només cal pensar que hi ha persones que en el moment dels fets tenien 26 anys, com la Vanessa, que ara en té 37 i dos fills. La Sandra, té ara també 37 anys i dos fills de 8 i 6 anys. Yolanda, de 37 anys, és mare de dos fills, de 7 i 12 anys. Juan, de 37 anys, és pare d’una nena de 7 anys. Pedro, de 66 anys, està jubilat i és pare de dos fills de 21 i 27 anys. I Juan Antonio, de 67 anys, també està jubilat, i té 2 fills i 4 néts.

CGT ha pres el cas com a seu i ha obert un compte corrent per sufragar les despeses del procés judicial i de la campanya en general.

FONT: DIARITREBALL.CAT

«D’aquell dia recordo el plas plas de les porres i que la gent cridava: què passa, què passa?»

Juan Arroyo, acusat en el Cas Expert assegura que el seu processament li ha suposat un malviure durant els onze anys transcorreguts des del fatídic dia de la càrrega policial en què va resultar ferit

Alguns dels encausats del Cas Expert/ Foto xarxapenedes Juan Arroyo, primer per la dreta, amb altres encausats del Cas Expert/ Foto xarxapenedes
L’encausat pel Cas Expert, Juan Arroyo, tenia 26 anys el 20 de juliol de 2004. Estava dins del recinte de l’empresa Expert Polymere, de l’Arboç. La resta de la plantilla estava esperant que les treballadores que havien estat negociant amb la direcció sortissin a informar. «En aquell moment els guàrdies civils amb els quals havíem estat dialogant a la concentració dies enrere, es van treure la identificació, es van posar els guants i sense avisar van carregar. Només recordo el plas plas de les porres i que la gent cridava: què passa, que passa? I després que em van diagnosticar tres costelles trencades». Una altra treballadora va rebre cops a un colze, una altra va patir un atac d’ansietat, i els dos assessors sindicals, de CGT, ara jubilats, també van rebre cops en aquella acció.

Juan és un dels sis encausats del denominat Cas Expert, als quals l’autoritat judicial els demana entre 3 i 4 anys a cadascú, més multes i, sobretot , un malviure que fa onze anys que dura. Explica, encara sense creure el que li passa, que no hi va haver cap enfrontament amb la guàrdia civil, ni cap avís del cos armat perquè els treballadors es dissolguessin. Fou una càrrega inexplicable i inexplicada.

«l el més gros és que després que ens curessin vam veure que havíem estat denunciats pel cos armat, nosaltres, els que havíem rebut, i també els testimonis». Fonts del comitè que dóna suport al Cas Expert asseguren que aquesta és una maniobra ja coneguda. Per evitar una denúncia, en aquest cas per una càrrega indeguda, més d’un cop els cossos policials fan al seu torn, una denúncia creuada. I s’ha de tenir en compte que la llei dóna a la policia com a autoritat presumpció de veracitat.

Però el malson no va acabar aquí. «Fins a l’any 2007 pensàvem, amb els nostres advocats, que el cas seria arxivat». I va restar somort fins que fa aproximadament un any els sis encausats van rebre la notícia: els jutjarien el 9 de juliol vinent i els demanen penes que superen els 3 anys, cosa que els faria ingressar en presó i fortes multes.

De res han servit ni els informes de la seguretat privada de la fàbrica que explicaven que no hi havia hagut cap incident que expliqués una intervenció violenta de la força pública, ni que l’empresa en la qual hi havia un conflicte sindical, no presentés cap denúncia.

«Nosaltres havíem estat a la concentració dies enrere parlant amb els guàrdies, i res feia pensar que passaria el que va passar», explica Juan. Els guàrdies estaven destinats a la caserna del Vendrell, i potser alguns s’havien desplaçat des de Llorenç, un element més en una comarca on gairebé tothom es coneix.

Onze anys després dels fets que es jutjaran, els acusats tenen una vida que es pot truncar segons com vagi el judici. «Tenia 22 anys, ara en tinc 27. La meva vida ha canviat. Vaig muntar un negoci i el vaig tancar,i ara en guanyo les garrofes com puc. Em vaig casar i separar i tinc una filla en custòdia compartida», afirma Juan. Però no és només la seva vida la que penja d’un fil: «la família també se’n ressenteix, tinc germanes i la resta de parents, que fa mesos que pateixen amb mi»!, diu. Afegeix que ni abans ni després del fatídic dia de la càrrega, ha tingut problemes amb la justícia.

Vides refetes ara en perill

I el mateix passa amb els altres membres afectats pel Cas Expert: les tres dones s’han casat i tenen fills, una és funcionària de correus i una l’altra, amb la crisi es guanya la vida com pot. Els dos assessors estan jubilats i tenen néts.

A la comarca el cas ha desfermat la solidaritat. El 13 de juny a Vilanova i la Geltrú es farà un acte de solidaritat amb persones afectades per la repressió sindical. El 17 se’n farà un altre al Vendrell i el 20 hi ha un altre acte preparat a la comarca i el comitè creat no deixa de moure’s per donar a conèixer el cas i suscitar el suport popular. Una de les coses en què s’afanyen és en la recollida de fons per finançar la defensa jurídica. En aquest sentit, CGT ha obert un compte corrent al qual es demanen contribucions. És la solidaritat el que més crida l’atenció al Juan: «de vegades m’aclapara», explica l’encausat.

FONT: DIARITREBALL.CAT