Canvi climàtic o canvi del sistema capitalista? Aquest és el dilema

Sembla que a hores d’ara del model de desenvolupament capitalista, fins al «catedràtic-cosí de Rajoy» està convençut que això del canvi climàtic va de debò, i que alguna cosa caldrà fer per no «matar la gallina dels ous d’or «, mentre no descobreixin noves» colònies a Mart o la Lluna amb vistes al mar «.

El planeta no aguanta més i, a tenor que rebenti, és a dir, que s’acabin les hortalisses de l’horta murciana, les taronges a València, el peix del Cantàbric i tot Andalusia passi a ser un secarral, on ni tan sols les hienes van a poder viure, sembla, només sembla, que aquesta vegada a la Cimera del Clima de desembre a París (la vintena), els països rics, sobretot, els EUA, U€, Xina, Canadà, Japó … van a haver de posar límits a la manera de produir i de consumir, per no acabar tots i totes consumides, inclòs el cicle de la Vida.

L’assumpte del canvi climàtic ja no és només patrimoni de l’ecologisme i dels que veníem insistint des de fa dècades que aquest model desenvolupista, industrialista i productivista anava a rebentar el planeta.

Fins el «papa» ha exigit mesures dràstiques (esperem que comencin per aquesta «santa casa», model de saqueig de recursos i consumismes insostenibles) i ha assenyalat al capitalisme com el responsable, afirmant que … «la submissió de la política a la tecnologia i les finances, es mostra en el fracàs de les cimeres mundials sobre el medi ambient … hi ha massa interessos particulars. L’interès econòmic arriba a prevaler sobre el bé comú … «

El capitalisme avui no pot amagar que el seu sistema de produir i distribuir mercaderies en base a una sobre explotació dels recursos naturals (petroli, gas, ferro, níquel, etc.), més la esquilmació dels recursos hídrics (model d’agricultura), és la causa de la degradació molt greu del medi ambient.

Fugir cap endavant amb tractats multilaterals com el Tractat Transpacífico (TTP), el Tractat Transatlàntic d’inversions i comerç (TTIP), el CETA, etc., que obliguen -encara més- a la major explotació de recursos naturals finits, senzillament és suïcida i un acte de genocidi contra la humanitat i el planeta.

El problema és tan seriós que el món, la humanitat, les persones, no podem deixar en mà de les transnacionals, de les grans corporacions mundials de l’automòbil, de les petrolieres, de les farmacològiques, de les financeres, de la construcció, de la alimentació …, les solucions al problema del canvi climàtic. Si és així, donem per finida qualsevol possibilitat que el cicle de la Vida continuï, tal com el coneixem.

Tots els éssers humans hem de lluitar contra el model de creixement, contra el productivisme i la competitivitat d’aquest sistema capitalista, i adoptar un compromís com a humanitat amb la natura, de viure tots i totes amb altres mecanismes, que passen necessàriament per deixar d’utilitzar dràsticament les energies fòssils i deixar de consumir mercaderies inútils que, ni necessitem, ni són compatibles amb la Vida. Hem de viure amb menys per, no només viure millor, sinó perquè puguem viure en aquest planeta, nosaltres i les generacions futures.

El canvi climàtic només té una solució: l’abolició del sistema capitalista. El planeta, tots els éssers vius, tindrem així una oportunitat.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT

Comunicado – Cambio climatico.pdf