Amenaces de mort contra líders afrodescendents de La Toma, Colòmbia

Desenes de defensores i defensores dels drets humans, així com sindicalistes i reclamants de restitució de terres, han sigut amenaçats per paramilitars.

Els líders de la comunitat afrodescendent de La Toma, en el municipi de Suárez, al sud-oest de Colòmbia, han sigut amenaçats per paramilitars mentre fan campanya per acabar amb la mineria il•legal a les terres de la comunitat. Amnistia Internacional i CGT posen noms i cognoms a les persones que sofreixen agressions físiques, fustigació i amenaces de mort per defensar els drets humans.

Desenes de defensores i defensores dels drets humans, així com sindicalistes i reclamants de restitució de terres, han sigut amenaçats per paramilitars. En aquesta ocasió, el 8 de febrer, Sabino Lucumi, president del consell comunitari de la comunitat afrodescendet de La Toma, va rebre una amenaça de mort per SMS. En ella es nombrava i s’amenaçava també a Eduar Mina, coordinador del comitè de drets humans de La Toma, a Jhon Jairo Valverde, el seu responsable de finances, i a Francia Márquez, la seva representant legal. La amenaça, firmada per el grup paramilitar «Águilas Negras».

Aquesta amenaça s’ha produït després de varies amenaces de mort realitzades en els últims mesos contra líders comunitaris que han demanat a les autoritats nacionals i regionals que inicien accions per posar fi a la mineria il·legal en La Toma i retiren les retroexcavadores que els miners estan utilitzant. La amenaça sembla fer referencia a la acció de finals de desembre de 2014 per membres de la comunitat per impedir que s’utilitzaren dos retroexcavadores. Aquestes màquines varen ser confiscades per les autoritats colombianes i, posteriorment una d’elles va ser destruïda. La comunitat no sap que va ocórrer amb l’altra.

Des de llavors, el nombre de retroexcavadores en la zona ha augmentat. El missatge també sembla fer referència a una marxa des de Cauca fins a la Capital, Bogotà, organitzada per dones de La Toma a finals de novembre de 2014 per reclamar al govern que inicií accions per acabar amb la mineria il·legal.