Els accidents laborals mortals pugen a València un 7,5% per l’augment de la precarietat

Els sindicats denuncien que les retallades en prevenció de riscos laborals durant la crisi i la rotació contínua en els treballs pels contractes temporals han provocat l’increment d’accidents.

Els accidents laborals mortals a la Comunitat Valenciana han crescut un 7,5% després d’augmentar la precarietat laboral, segons denuncien els sindicats UGT, CC OO i CGT. Entre juliol de 2014 i juny de 2015 han perdut la vida 43 treballadors en empreses valencianes. La Fiscalia adverteix que el repunt «és preocupant» perquè confirma el canvi de tendència en l’evolució de la sinistralitat laboral que va començar el 2013. Una de les explicacions de l’augment de sinistres és el repunt de l’activitat econòmica, tot i que els accidents mortals proporcionalment han crescut el doble que el de treballadors en actiu (7,5% enfront d’una variació de la població afiliada del 3,7%). Segons la Confederació General del Treball (CGT), la majoria dels sinistres laborals a Espanya els pateixen treballadors en precari com a immigrants, persones amb contractes eventuals i treballadors de subcontractes.

Marisa Baena, secretària d’Acció Sindical d’UGT-PV, ha assenyalat que l’increment d’accidents es deu «a la manca d’inversió de les empreses en prevenció de riscos laborals, l’augment de la precarietat en l’ocupació pels contractes temporals ia la subcontractació que es dóna sobretot en la indústria ». Baena va lamentar que els treballadors «van canviant de sector i de lloc de treball contínuament. Els contractes són molt curts i els treballadors no reben la formació en riscos laborals que necessiten ». El 93% dels contractes que es signen a Espanya són temporals i un de cada quatre té una durada igual o inferior a la setmana.

Per sectors, els accidents laborals mortals han crescut sobretot en el sector serveis (un 10%) i en l’agrari (un 8%). Segons recull l’últim informe de l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball, en la construcció dels sinistres mortals han pujat un 5,3% ia la indústria un 1,9%.

Jaume Major, responsable d’Acció Sindical de CCOO, ha advertit que el repunt de la sinistralitat laboral s’està produint tot i que la construcció encara es troba sota mínims. «Els accidents mortals es produeixen sobretot en la construcció. Si no es prenen mesures l’augment serà exponencial quan es recuperi el sector », va apuntar. Major va coincidir en que la clau de l’increment dels accidents mortals està en la precarietat laboral. «És alarmant perquè un treballador està una setmana en un lloc i la següent en un altre. No tenen formació en riscos laborals », va sentenciar.

La Fiscalia de Sinistralitat Laboral també està preocupada per la relaxació de les mesures de seguretat en el treball, segons recull l’última memòria del fiscal general de l’Estat.

Font: Levante-emv