20-N: mor Franco, però segueixen els assassinats als carrers

Valentín González
Valentín González

A la Transició hi va haver víctimes per repressió. 2.663 per «violència política entre ferits, morts i hospitalitzats» des de 1975 fins a 1983, segons apunta l’investigador Sánchez Soler. ‘Público’ ha rescatat cinc casos per narrar aquella repressió invisible, que continuava després de la mort del dictador.

La Transició no va ser una etapa pacífica. També va tenir la seva llista de assassinats. Fets paradoxals en una etapa d’intent democràtic amb altres models d’actuació. L’investigador Alfredo Grimaldos apunta en el seu llibre L’Ombra de Franco a la Transició (Oberon) que el «el franquisme sense Franco», llança un creixent «nombre de víctimes que es produeixen a conseqüència d’intervencions desproporcionades de les forces d’ordre públic contra pacífics manifestants o vaguistes i també com a resultat de criminals agressions i atemptats de bandes feixistes «. Tirs a boca de canó, a l’esquena, a l’aire … Tot valia per unes autoritats amb comportaments heretats. Comportaments viciats d’una dictadura massa extensa en el temps.

Grimaldos assenyala una altra característica: la joventut dels represaliats. «Els morts i ferits al carrer durant la segona meitat i finals dels 70 tenen al voltant de 20 anys. La violència estatal, parapolicial i ultradretà de la Transició s’acarnissa amb els joves que lluiten per la ruptura democràtica «.

Si parlem de ferits d’arma, agredits en interrogatoris, sòrdides pallisses en els quartes de la Guàrdia Civil o hospitalitzats amb pronòstic greu, els números es disparen. Mariano Sánchez Soler així ho destaca en la seva investigació La Transició Sagnant (Península). Del 20 de novembre de 1975 fins a al 31 de desembre de 1983, la Transició espanyola es va cobrar «més de 2.663 víctimes per violència política entre morts i ferits hospitalitzats». D’aquestes, un total de 591 persones van perdre la vida. 188 van morir en actes de violència política d’origen institucional. 1.072 homes i dones van ser víctimes de la brutal repressió policial.

Excepte en casos concrets, les morts han estat recordades públicament. La resta ha quedat pràcticament invisible. Els successos de Vitòria, el març del 76, amb un balanç de cinc morts i 150 ferits de bala o el dels advocats laboralistes d’Atocha el 24 de gener de 1977 com una autèntica carnisseria organitzada per funcionaris del Sindicat de Transports i per militants de força Nova. Sense oblidar l’assassinat de la jove estudiant Yolanda González, ocorregut el 2 de febrer de 1980 i perpetrat per ultradretans.

Molts d’ells no van arribar als mitjans i les seves morts només perviuen en la memòria dels seus familiars i amics. Públic rescata cinc casos d’aquella etapa de repressió. Cinc biografies. Cinc petits herois. Alguns casos mediatitzats. Altres oblidats o gairebé desconeguts.

Francisco Aznar Clemente. Mort per trets en el cas Vitòria. març 1976
Va sortir en tots els mitjans. El cas de Francisco Aznar Clemente, protagonista dels successos de la matança de Vitòria i forner de professió, amb tan sols 17 anys, no va deixar ningú indiferent. Clemente va morir al costat de quatre companys a les 17.20 hores del 3 març 1976 mentre participava en una assemblea pacífica de treballadors.

A l’església de Francesc d’Assís, del barri obrer de Zaramaga, hi havia una concentració, en la qual participaria Francesc. Milers de treballadors, a les portes del recinte religiós, s’amuntegaven per demanar millors cobertures salarials. Mentrestant, la Policia comunicava les accions que tenia en ment per ràdio per interrompre la protesta. Enregistraments que han arribat fins als nostres dies. «Si desallotgen per les bones, d’acord. Si no, a pal net «, s’escoltaria abans d’iniciar la terrible matança que va ordenar gasificar l’església.

Les bombes de fum van ser el primer avís d’evacuació. Més tard, van arribar els trets a l’aire i la histèria col·lectiva amb més de 150 ferits. Francisco va ser un dels cinc morts que va caure tirotejat, de manera indiscriminada.

Mai es van reconèixer els fets per part del govern. La sentència d’un tribunal militar, dictava que l’acció policial va fer ús de la «legítima defensa per respondre a l’agressió» dels obrers. Es va arxivar la causa sense demanar culpables i malgrat la baralla d’aquelles famílies a reclamar justícia. Avui els descendents del cas Vitòria, han acudit a la querella argentina per demanar reparació pels seus a la Jutgessa María Servini.

Josu Zabala. Tir per l’espasa a Hondarribia. setembre 1976
En aquells dies aquest jove basc de 24 anys, treballador de l’empresa de Laminaciones de Lesaka es troba de vacances a les festes patronals de l’Alarde, al costat dels seus companys. Després de passar una jornada de descans, Josu decideix participar en una manifestació, sense imaginar, en cap moment, el que podria esperar-li en la protesta a la qual aniria fins al barri de la Marina, en la qual vivia des de petit.

La tensió era notable. Més creixent amb les festes locals. La petita manifestació va ser dissolta, al poc temps, amb pots de fum i cops de culata de la Guàrdia Civil que controlava al grup des dels seus cotxes oficials. El jove Zabala correria amb força per protegir-se del caos quan, a la cantonada d’un dels carrerons caure després de la ràfega de dos trets d’un guàrdia civil. Testimonis d’aquelles hores recorden com el policia va cridar quan estrenyia el gallet «Fote’t, cabró!».

El cos del jove, ja sense vida, va ser traslladat a Donostia. L’autòpsia va determinar la causa de la mort per peritonitis. En cap informe consten les dues bales que va rebre al tòrax per culpa del tret.

Francisco Rodríguez Ledesma. Tir a l’aire a un paleta a Sevilla. Juny 1977, 56 anys i treballador en la construcció. Francisco Rodríguez Ledesma, veí de Sevilla i membre del sindicat de Comissions Obreres va resultar ferit per «trets a l’aire» el 8 de juliol de 1977 per un policia de la Brigada Polític Social quan tornava cap a casa, després de treball.

En el sevillà polígon d’Hytasa, al costat del barri del Turó de l’Àguila, els treballadors protestaven per l’expedient de regulació d’ocupació presentat per l’empresa tèxtil que dóna nom al polígon. Ledesma va resultar ferit a la porta d’Hytasa per un dels cinc trets efectuats per un agent d’uns 45 anys, amb ulleres, que va baixar d’un cotxe de forma inesperada.

Sis mesos després moria a l’hospital. Cecilio Gordillo, representant del grup Recuperant la Història Social de CGT Andalusia recorda Públic la tremenda injustícia i oblit d’aquest cas, en ser també «víctima de la repressió franquista». El tret, perpetrat per aquell policia, li va penetrar per l’esquena i li va provocar esclat de la melsa, deixant-lo en un estat gairebé vegetal. Fins a la seva mort el cinc de gener de 1978, Ledesma va passar una lenta agonia. Va haver de ser sotmès a sis intervencions. Avui el grup de memorialista de Gordillo demana que el racó d’aquell tret sigui declarat «Lloc de la Memòria» d’Andalusia, sense haver rebut encara resposta per part de la Direcció competent de la Junta.

Gladys de Estal. Tret al cap «per defensar l’aigua i la llibertat». Juny 1979.
Gladys de l’Estal tenia 23 anys quan va ser abatuda com a conseqüència del tret d’un Guàrdia Civil el 3 de juny de 1979. Era estudiant al País Basc i filla de s’exilia-dos a Veneçuela. La seva participació en la concentració contra el Pla Energètic Nacional, mentre sol·licitava la paralització de la central nuclear de Lemoiz, era «pacífica». Milers de persones, la majoria estudiants, es trobaven a la marxa.

No obstant això, aquell acte es va convertir aviat en tragèdia quan els antiavalots van carregar violentament contres els assistents. La Guàrdia Civil va intervenir immediatament apropant un d’ells, a Gladys. Segons els testimonis, el policia, José Martínez Sales li va dirigir un comentari obscè i la jove va voler contestar-li. Minuts després rebria un culata del fusell en els ronyons. A l’intentar aixecar-se, l’agent llança un tret a Gladys al clatell.

Martínez Sales va ser condemnat per l’Audiència de Pamplona per un delicte d’imprudència temerària a 18 mesos de presó. L’agent mai entraria a la presó, rebent «irònicament» la Creu del Mèrit Militar pel govern de Felipe González en l’any 92.

Valentín González. Tret a boca de canó a València. juny 1979
Estudiant cenetista valencià de 20 anys. Valentín González mor en una manifestació per un tret d’una bala de goma, llançada al pit. La mala sort va fer que aquell tir li travessés el cor a l’acte. Era 25 juny 1979 quan Valentí es troba a la manifestació al costat del seu pare de 48 anys, apallissat brutalment per un altre membre de la Guàrdia. Tots dos es trobaven en una vaga pacífica i legal en el Mercat de Proveïments de València, sent la primera vaga protestatària de la ciutat.

«A carregar, és que no teniu collons», cridava el cap de Policia amb força. Els testimonis directes expliquen que «els treballadors van començar a refugiar-se en la caseta que tenien al mercat». L’objectiu no era només espantar-los. També carregar contra ells. Valentí va veure en primera persona el sofriment del seu pare. Li contestaria a l’agent. «Ja està bé de pegar-li». Sense cap mirament, el policia va disparar una bala de goma a pit de Valentín, rebentant-li el cor.

Estès a terra, i ja gairebé sense vida el Guàrdia li va assestar un nou cop amb la porra per rematar «la feina». Del mercat sortiria ja mort, direcció a l’hospital.
L’informe de la mort de Valentín González va tenir un diagnòstic molt diferent a la realitat, en morir per «parada cardíaca», segons els metges. Dos dies després del seu enterrament, es va produir una vaga general a la ciutat de València. La crida dels companys per la mort injusta del jove sindicalista va reunir a la classe obrera per protestar pel terrible succés.

Veure notícia en castellà a Publico.es