15-Oct: Dia Internacional de les Dones Rurals

L’objectiu principal de celebrar aquest dia és visibilitzar la importància que mereix l’aportació econòmica, social i cultural que fan les dones en àrees rurals d’arreu i la seva decisiva contribució a la seguretat alimentària especialment a través de la seva preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva intervenció en pràctiques ecològiques. En l’àmbit rural, el paper de les dones és rellevant en l’agricultura, en la divisió del treball, en el medi ambient, en la nutrició i la salut, en l’economia rural, en l’educació i la comunicació, entre altres.
Les dones rurals tenen un paper fonamental en les economies rurals dels països desenvolupats i en desenvolupament, però todavá no han deixat de ser les grans treballadores invisibles.

El primer Dia Internacional de les Dones Rurals es va celebrar el 15 d’octubre de 2008 però es va establir durant la Quarta Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per l’ONU i celebrada a Pequín el 1995. Aquest dia reconeix «la funció i contribució decisives de la dona rural, inclosa la dona indígena, en la promoció del desenvolupament agrícola i rural, la millora de la seguretat alimentària i l’eradicació de la pobresa rural».

Encara que poc a poc les dones reivindicar el seu espai i la seva necessitat de col · laborar de forma activa en la conservació de la biodiversitat, promovent una gestió racional i sostenible … encara queda molt camí. L’evolució de la dona rural ha anat paral·lela a l’evolució de la dona, però encara són minoria les que es queden en el medi rural i són doblement discriminades per ser dona i per viure en un medi rural.

La falta de proximitat de serveis socials i assistencials és un obstacle perquè les dones en l’àmbit rural puguen accedir a la sanitat, l’educació o la cura de les persones dependents. A l’Estat espanyol, els escassos avanços operats en matèria d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes no s’han donat tampoc en el medi rural. L’avanç que ha suposat la llei de titularitat compartida pel fet que reconeix el treball de les dones i els seus drets i l’accés a prestacions a què abans no podien acollir-se, per més que és important, es tracta d’una norma que no s’hi ha desenvolupat plenament.
CGT fem valer de nou el nostre compromís amb l’equilibri, la preservació del medi ambient, el món rural i el dret de les dones rurals a desenvolupar sense traves els seus projectes vitals allà on vulguin.

CGT-València