SMI: una pujada insuficient

Veiem amb sorpresa l’acord entre govern i sindicats per apujar un 5% el Salari Mínim Interprofessional, presentat com una victòria dels agents socials. Des de CGT sempre estarem a favor d’una pujada del salari mínim, per petita que sigui. Creiem, però, que en un context de pèrdua de poder adquisitiu de la classe treballadora com l’actual, una pujada del 5% és totalment insuficient.

Tenint en compte que la inflació acumulada des del 2021 supera el 18%, i amb un 12% de persones que es troben en la pobresa tot i tenir una feina, aquesta xifra és absolutament raquítica.

Els alquilers i els tipus d’interès de les hipoteques segueixen en pujada. El preu dels aliments s’ha incrementat més de l’11,8% només en el darrer any. En el context actual l’empobriment i la desprotecció és encara més gran.

La pujada que pactada deixa lluny l’SMI del 60% del salari mitjà, que l’any passat a l’estat espanyol va ser de 2.106€ mensuals, segons dades de l’INE. Per la CGT l’increment s’ha de situar en el 17% i fer arribar el salari mínim a 1.264€, una pujada de 184€ mensuals.

El que fa falta són polítiques valentes que protegeixin a la majoria treballadora, fa falta una classe treballadora organitzada que pugui pressionar a governs i patronals perquè aquesta deriva de pèrdua de drets i poder adquisitiu que estem patint fa dècades s’aturi d’una vegada per totes.

Sabem que les patronals posaran el crit al cel, com cada cop que s’apuja una mica l’SMI. Sabem que amenaçaran que això generarà pèrdua de llocs de treball, deslocalització d’empreses i «estancament econòmic». Però ja no ens creiem les seves mentides ni les dels seus «experts» en economia ni les dels seus mitjans de comunicació.

La Comissió Europea, poc sospitosa d’anar en contra dels mercats, ja ha avisat que la principal clau de la inflació són els beneficis empresarials. Els empresaris han traslladat els sobrecostos de la producció als preus finals i això ha aguditzat la crisi inflacionària i ha fet augmentar els beneficis i dividends empresarials. Mentre la majoria treballadora ens costa arribar a final de mes les empreses han augmentat un 25% els seus beneficis.

Estem fartes de veure com cada dia ens empobrim. Necessitem sindicats valents que pressionin i negociïn salaris a l’alça per a contrarestar la pujada generalitzada dels preus. I nosaltres, la CGT posarem les eines que calguin perquè així sigui.

Per un 2024 amb més lluites, més vagues i més victòries per a la classe treballadora.