Sector Bancari: 26.000 milions de beneficis mentre les seues plantilles es mobilitzen

Els cinc grans bancs del nostre país van guanyar l’any passat 26.000 milions d’euros. Els sindicats demanen a la gran banca que “repartisca” els 26.000 milions de beneficis obtinguts amb els seus treballadors.

  • Esperen que els aturs i la manifestació convocada pressionen als bancs perquè negocien un conveni “just” per a les plantilles.

Els cinc grans bancs espanyols, Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Banc Sabadell i Bankinter, han tancat un dels millors anys de la seua història amb uns beneficis conjunts en 2023 de més de 26.000 milions d’euros, la qual cosa suposa un 27% més que l’exercici anterior. Tots han obtingut rècords històrics, a excepció de CaixaBank, malgrat afrontar l’impost extraordinari a la banca pel qual han pagat més de 1.000 milions d’euros.

El catalitzador que ha fet possible estes xifres històriques ha sigut el Banc Central Europeu (BCE) i la seua decisió de pujar els tipus d’interés fins a col·locar el preu del diner en el 4,5%. Este gir de timó en la seua política monetària ha impulsat els marges dels bancs en donar-los la possibilitat d’encarir els préstecs concedits als seus clients, entre ells els hipotecaris, i pujar a comptagotes els interessos als estalviadors que han col·locat els seus diners en depòsits.

Són en estos resultats milionaris en els quals es basen els treballadors del sector financer, per a demanar una pujada salarial justa en els convenis col·lectius que estan negociant amb les patronals de la banca, l’estalvi i les cooperatives de crèdit. Argumenten que les propostes presentades per les patronals en les últimes taules de negociació no són coherents amb els resultats històrics que estan tenint…

Hem viscut uns anys en què els marges de benefici dels bancs i de les caixes eren minsos a causa dels baixos tipus d’interés i, en eixos moments, els treballadors ens estrenyem el cinturó i abordem millores salarials mínimes. Hem sigut conseqüents amb la situació econòmica de les entitats i ara és el moment que elles siguen conseqüents i part dels seus beneficis rècord es traslladen a les plantilles.

Davant el cas omís a les seues peticions, els sindicats del sector han assenyalat que no els ha quedat una altra opció que la mobilització i han convocat mobilitzacions per a este mes i el que ve. En concret, han convocat un atur parcial de dues hores el 26 de febrer i, en cas que no es produïsquen avanços en les negociacions, faran una vaga de 24 hores el 22 de març. També tenen prevista una manifestació a Madrid el pròxim 8 de febrer.

Respecte a les xifres aconseguides per la banca l’any passat, Banc Santander ha liderat els guanys en aconseguir rècord de beneficis després d’aconseguir els 11.076 milions d’euros, un 15,3% més respecte a l’any anterior, a causa de l’increment dels seus ingressos a Europa.

L’entitat presidida per Ana Botín va obtindre uns ingressos totals -marge brut- de 57.423 milions d’euros, un 10,2% més que l’any anterior. Estes xifres, que van superar les expectatives dels analistes, poden incrementar-se enguany, segons Botí, fins a aconseguir els 12.000 milions d’euros.

Un altre banc que va superar les previsions dels mercats va ser BBVA, en aconseguir un benefici de més de 8.000 milions per primera vegada en la seua història, en concret, va aconseguir els 8.019 milions, un 26,1% més interanual.

La medalla de bronze en beneficis li la va col·locar CaixaBank, que, al contrari dels altres quatre grans, no va signar rècords. Això sí, va guanyar 4.816 milions d’euros, un 53,9% més que en 2022. Mentre que Sabadell sí que va signar beneficis històrics en aconseguir els 1.332 milions, la qual cosa va suposar un 55,1% més, impulsat, principalment, pels resultats de la seua filial britànica, TSB.