Home / Ressaltem / Sanitat Pública? dos anys de reforma amb 53.000 treballadors sanitaris menys

Sanitat Pública? dos anys de reforma amb 53.000 treballadors sanitaris menys

MAPA

Quasi un 15% dels pacients no poden prendre la medicació perquè no pot fer front al “copago” sanitari. La Sanitat Pública es deteriora, segons un informe dels propis professionals de la sanitat.

cgt-sanidadMenys pressupost, menys personal: s’han perdut 53.000 llocs de treball en 5 anys. La Comunitat Valenciana és la pitjor parada en aquest rànquing. Llits en els passadissos, saturació d’hospitals, augment en les llistes d’espera. És la situació de la nostra sanitat pública. I conseqüència directa de les retallades. Els portaveus de la Federació d’Associacions, explica que “enguany hi haurà 53.000 treballadors sanitaris menys en la Sanitat Pública que en 2009 . I mentre augmenten les derivacions i les privatitzacions malgrat les retallades pressupostàries i del sobrecost que suposa. “Les privatitzacions incrementen la despesa sanitària 7,8 i 9 vegades”.

És la denúncia que fa la Federació per a la defensa de la Sanitat Pública, que des de fa 11 anys elabora un mapa de la sanitat per a conèixer el seu estat. Preocupant diuen és la percepció dels ciutadans. Des de 2009 a 2014, segons l’últim baròmetre del CIS, s’han disparat els que consideren que la sanitat ha empitjorat. Han passat d’un 8% a un 28% en atenció primària. Però sobretot els preocupa que amb el “copago”, els pacients no puguen accedir a la seua medicació. Estima que el pressuposte ha caigut un 21% en 4 anys. I açò fa que fan que el percentatge de l’opinió ciutadana també s’haja desplomat.

Per comunitats, Navarra, Aragó, País Basc i Astúries son les que tenen millors serveis sanitaris. Les pitjors Balears, Murcia, Canàries i València, porta 10 anys repetint com a última de la fila. L’informe ho han presentat just el dia en què es compleixen dos anys de la reforma que va suposar la retirada de la targeta sanitària a immigrants en situació irregular. “Ha sigut una pressa, almenys hi ha tres morts”.