La Plataforma de Pensionistes condemna la prohibició de l’Ajuntament de València

Burjassot. 25 de gener. Des de la Plataforma de Pensionistes en Defensa del Sistema Públic de Pensions de Burjassot i Paterna, volem expressar el nostre profund rebuig a la decisió de l’Ajuntament de València de prohibir el repartiment d’aliments per a 700 persones sense llar a l’antic llit del riu.

Considerem que aquesta mesura atenta contra els principis més bàsics de solidaritat i humanitat, especialment en un context en què la crisi econòmica i social ha deixat moltes persones en una situació de vulnerabilitat extrema.

La justificació donada pel Consistori, basada en presumptes problemes d’escombraries i baralles, no se sosté segons el que afirmen les mateixes organitzacions implicades. És inacceptable que, en lloc de cercar solucions i treballar conjuntament amb les ONG, s’hagi optat per retirar de manera abrupta el permís que els permetia dur a terme aquesta tasca humanitària fins al novembre del 2024.

És especialment preocupant que l’Ajuntament utilitzi informes que assenyalen l’acumulació de restes de menjar com a motiu per prohibir-ne el repartiment. Sabem que les ONG han sol·licitat la col·laboració de la policia per supervisar les seves accions, però les autoritats no han respost adequadament. A més, la Fundació Ajuda Una Família comptava amb un permís municipal d’un any que va ser revocat després de tan sols un mes. Aquesta situació posa de manifest una manca de diàleg i comprensió per part de les autoritats locals.

Entenem que la situació pugui generar preocupacions pel que fa a la higiene i l’ordre públic, però creiem que aquestes qüestions s’han d’abordar mitjançant un enfocament col·laboratiu i no pas amb la prohibició unilateral d’una tasca altruista. Les persones sense llar mereixen respecte i suport i no haurien de ser víctimes de decisions polítiques que limiten l’accés a aliments essencials.

Des de la Plataforma de Pensionistes de Burjassot i Paterna, instem a l’Ajuntament de València a reconsiderar la decisió, a dialogar amb les ONG ia trobar solucions que permetin continuar amb el repartiment solidari d’aliments de manera ordenada i respectuosa. És responsabilitat de les autoritats locals treballar en conjunt amb la societat civil per abordar les necessitats dels qui més ho necessiten i construir un entorn més just i solidari per a totes i tots.

La Solidaritat No ha de ser víctima de decisions polítiques.