La Iniciativa Ciutadana Europea autoorganitzada contra el TTIP i el CETA aconsegueix un milió de signatures en un temps rècord

  • Jean-Claude Juncker rebrà un regal especial per la seva 60 aniversari.

En els últims dos mesos més d’un milió de persones a tot Europa han signat una Iniciativa Ciutadana Europea autoorganitzada oposant-se als acords comercials entre la Unió Europea i Amèrica del Nord. La campanya està dirigida per la coalició STOP TTIP, amb el suport de més de 320 organitzacions de la societat civil, sindicats i organismes de protecció dels consumidors de 24 estats membres de la UE.

Els activistes diuen que els acords comercials controvertits, coneguts com TTIP (acord UE-Estats Units) i CETA (acord UE-Canadà), donarien un poder sense precedents a les empreses multinacionals i per tant amenacen amb anul·lar la democràcia i l’Estat de dret, així com perjudicar la protecció del medi ambient i dels consumidors. Els tractats permetrien que les empreses demanessin als governs davant tribunals d’arbitratge privats si les seves lleis o polítiques danyessin els guanys de la companyia.

John Hilary, membre del Comitè de Ciutadans, ha comentat: «STOP TTIP ha recollit més d’un milió de signatures en un temps rècord. Això és especialment compromès per la Comissió Europea, ja que ha intentat diverses vegades bloquejar la participació dels ciutadans en la forma en què aquests tractats s’estan negociant i en el seu resultat. Jean Claude Juncker ha d’escoltar la creixent oposició i deixar de negociar els dos tractats immediatament «.

A mitjan juliol, la coalició STOP TTIP va sol·licitar el registre d’una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) exigint que la Comissió Europea detingués les negociacions sobre el TTIP i no conclogués el CETA. D’acord amb les normes de la UE, una iniciativa ciutadana de més d’un milió de signatures pot obligar a la Comissió Europea a revisar una política ia celebrar una audiència al Parlament Europeu. No obstant això, a principis de setembre la Comissió Europea es va negar a registrar el ECI al·legant que no era admissible. STOP TTIP reaccionar impulsant una versió auto-organitzada de l’ECI i denunciant la decisió de la Comissió Europea al Tribunal Europeu de Justícia.

Segons Susan George, membre del Comitè de Ciuddanos STOP TTIP: «La Unió Europea està tractant desesperadament de sufocar la participació dels ciutadans i evitar un debat crític sobre aquests acords comercials. No acceptem això. TTIP i CETA amenacen la democràcia, els drets laborals , les normes ambientals i els serveis públics essencials. els ciutadans volen tenir alguna cosa a dir en això i ho haurien de fer! Un milió ja han dit «No, gràcies!» Quants més es necessiten perquè Brussel·les els escolti? »

STOP TTIP ha anunciat que intensificarà les protestes en els propers mesos. La recollida de signatures continuarà i serà acompanyada per accions creatives i manifestacions. La primera d’elles tindrà lloc a Brussel·les el 9 de desembre, per felicitar irònicament el 60 aniversari del president de la Comissió Jean-Claude Juncker.

John Hilary afegeix: «Anem a lliurar un regal especial a Jean-Claude Juncker en el seu aniversari: Una targeta d’aniversari gegant signada per un milió d’europeus. Els polítics sempre estan cridant als ciutadans a participar activament en la política europea, i aquí hi ha més d’un milió de persones que han fet precisament això. en el seu 60 aniversari, Juncker ha bufar les espelmes d’aquests acords comercials massivament impopulars i antidemocràtics als quals es stán oposant els ciutadans a tot Europa. Un milió de signatures és només el començament. Continuarem la nostra protesta fins que el TTIP i el CETA siguin història «.

Més informació sobre la campanya STOP TTIP: https://stop-ttip.org/about-the-eci-campaign/

https://stop-ttip.org/firmar/

Signatura aquí: http://noalttip.blogspot.com.es/

Reacció a la negativa de la Comissió Europea a la Iniciativa Ciutadana Europea: http://stop-ttip.org/eu-commission-wants-to-wipe-out-citizens-involvement-in-ttip-and-ceta/

Fotografies de protestes STOP TTIP es poden trobar aquí: https://www.flickr.com/photos/eci_ttip/