França es mobilitza contra la nova llei del treball

Una mobilització inèdita s’està produint a França en els últims dies contra el projecte de reforma de la llei de la feina o «llei El Khomri». En tan sols dues setmanes, una petició llançada a través de Change.org contra la reforma, impulsada per la ministra de Treball Myriam El Khomri, ha superat el milió de signatures, un vídeo de denúncia s’ha convertit en viral i el 9 de març es perfila com un dia de mobilitzacions convocades en primer lloc a través de les xarxes socials i per més d’una vintena d’organitzacions juvenils, ia les que s’han sumat diversos sindicats. La reacció popular sorprèn per la seva intensitat i la seva manera d’organització, desbordant tant als sindicats com al govern.

El text preveu, en efecte, aplicar la majoria de les reivindicacions de la patronal: augment de la jornada laboral legal, reducció de les indemnitzacions per acomiadament improcedent, possibilitat que les empreses realitzin ERO fins i tot sense tenir pèrdues , reducció dels sous i del complement de les hores extraordinàries, la possibilitat de treballar fins a 12 hores al dia o l’augment de la jornada dels aprenents menors d’edat fins a les 40 hores setmanals.
Aquesta crida «ciutadà i militant» proposa també una vaga general «per una convergència de la lluita dels assalariats, precaris, aturats, jubilats, de totes les persones que sobreviuen amb el mínim», i denuncia la timidesa dels sindicats. Cinc centrals sindicals només demanen la modificació dels punts més polèmics, i han convocat a concentracions el dia 12. Set sindicats, després de l’impuls d’autoorganització popular a través de les xarxes, han fet una crida a la participació en les desenes de mobilitzacions ciutadanes convocades per al 9 de març i han convocat una vaga i manifestacions el 31 de març si el text no es retira íntegrament.

.- http://www.cnt-f.org/59-62/wp-content/uploads/tract-cnt-confederal-loi-travail-4pages.pdf

.- http://www.cnt-f.org/59-62/2016/02/la-cnt-face-au-projet-de-loi-el-khomri/

.- http://www.solidaires.org/Toutes-et-tous-dans-la-rue-contre-le-projet-de-loi-Travail

.- http://www.solidaires.org/-Retrait-de-la-loi-Travail-

– http://www.cnt-so.org/Mercredi-9-mars-2016-Retrait-de-la

.- http://www.cnt-so66.org/spip.php?article274