CGT denuncia a l’empresa Tragsa per incomplir el VI Conveni Col·lectiu i l’Estatut dels Treballadors

Tragsa és l’empresa pública que, gràcies a l’encomana aprovada pel Consell, gestiona els recursos de les Unitats que componen el Servei de Bombers Forestals. Aquestes Unitats estàn destinades a l’extinció d’incendis forestals, i actuacions en altres emergències en matèria forestal al País Valencià. Entre d’altres coses, Tragsa s’encarrega de la contractació del personal d’aquestes unitats: 550 treballadors/es durant tot l’any, més 220 treballadors/es que s’incorporen en les Brigades de Reforç durant el període de màxim risc. Un total de 770 persones que any rere any es juguen la vida en l’extinció dels incendis forestals.

Segons el VI Conveni Col·lectiu del personal de l’empresa Tragsa adscrit al Servei de Bombers Forestals de la Comunitat Valenciana, preveu en el seu article 23, que els treballadors/es de les Brigades de Reforç adquiriran la condició de fixes discontinus d’acord amb el que s’estableix en l’article 15.8 i l’art. 16 de l’Estatut dels Treballadors.

Però, malauradament, la realitat és un altra i Tragsa porta incomplint la llei des de 2015. Amb un 30% de la plantilla que treballa tot l’any precaritzat, amb un contracte d’obra o servei determinat i signant addendes semestrals. El cas dels treballadors/es que no treballen tot l’any la situació encara és més precària: de 220 aproximadament el 50% compliria els requisit per a ser fixe discontinu segons Inspecció de Treball de València; denúncia presentada per CGT-País Valencià, on resol amb l’informe del 21 de desembre de 2016 que:

“l’empresa ha estat fent contractes per obra o servei determinat, amb els treballadors de les Brigades de Reforç, en lloc del contracte fixe discontinu procedent, conforme a la normativa i jurisprudència anomenada”.

A pesar de que 100 treballadors/es han passat ja pels jutjats i els jutges els han donat la raó en les seves demandes, Tragsa no només no aplica les sentències sinó que les recorre a instàncies superiors per tractar-se d’una empresa pública, amb tota la despesa a l’erari públic que el recurs suposa.

Front açò i vist el nul interès de Tragsa en complir la resolució d’Inspecció de Treball, s’està duent a terme el procés de denúncia judicial, perquè el personal puga consolidar els seus drets i dignificar un treball com el nostre amb un mínim d’estabilitat:

El dia 8 de maig de 2018 la CGT del País Valencià torna a judici, convocant una concentració a les portes del Jutjat de Castelló per tal de recolzar als/les companys/es que hi han denunciat la seva situació laboral.

Demanem a Tragsa que deixe de crear precarietat laboral, reconega i accepte l’Informe d’Inspecció de Treball així com les Sentències estimatòries dels treballadors/res demandants/tes, cada volta més nombrosos/ses i aplique els contractes que correspon, indefinits a temps complet i fixes discontinus com diu la llei.

També demanem a la Generalitat Valenciana que s’implique per a resoldre aquesta situació que afecta una bona part del Servei de Bombers Forestals i que els deixa en l’indefensió i incertesa any rere any.

PROU  DE  PRECARIETAT  AL  SERVEI  DE  BOMBERS  FORESTALS!!!