CGT denuncia la precarietat imposada per Ford en subcontractar amb empreses multiservicis cada vegada més barates sense garantir la deguda subrogació del personal

La velocitat a la qual la retallada de salaris i de condicions laborals s’enceba en el personal subcontractat per la multinacional Ford a Almussafes és de vertigen. Mentre la plantilla d’Acciona Facility Services -la contracta més antiga després de l’externalització de tasques que abans realitzava plantilla de Ford- percep una retribució digna, la d’Acciona Multiservicios pateix una considerable diferència salarial. Quant a l’última empresa a ser incorporada a la subcontractació per Ford, Modular Logística Valenciana (Grup Ilunion-ONCE), aquesta bat rècords de precarietat i de “reducció de costos”. La Confederació General del Treball, a més de criticar la irresponsable política social de l’automobilística, ha interposat una demanda a Acciona FS i a Modular Logística Valenciana per l’acomiadament improcedent d’un treballador delegat sindical que, en qualsevol cas, haguera d’haver sigut subrogat en les mateixes condicions de salari i antiguitat per la companyia de Ilunion. Fet que no entra en els plans de la mercantil especialitzada a emprar a persones amb discapacitat i tampoc en els de Ford que du a terme unes mesures d’estalvi en despeses de personal què es nodreixen directament, en aquest cas, de les subvencions públiques

El pròxim 11 de maig tindrà lloc el preceptiu acte de conciliació abans d’arribar a judici entre les empreses de multiservicis contractes de Ford Acciona FS i Modular Logística Valenciana, i la Confederació General del Treball del País Valencià.

El sindicat ha demandat a ambdues empreses després de l’acomiadament d’un treballador, també representant sindical per CGT en el Comitè d’empresa, ocorregut el passat 28 de març.

L’empleat, amb una antiguitat de quasi 8 anys, va ser cessat del seu lloc de treball sota l’argument que el servei de descàrrega de pneumàtics, una de les prestacions de serveis auxiliars realitzada per Acciona FS per a Ford, havia sigut adjudicada a l’empresa de Grupo Ilunion. Quan alguna cosa així ocorre, la legislació laboral obliga a què la nova empresa adjudicatària d’un servei subrogue al personal afectat, fet que Ilunion va incomplir. Ambdues actuacions empresarials conformen doncs l’objecte de la demanda sindical.

Al marge d’altres valoracions, com que el treballador acomiadat no es dedicava a la descàrrega de pneumàtics, el què aquests fets destapen és una preocupant pràctica que perjudica greument les condicions i els drets laborals de les persones subcontractades per Ford.

Si l’any 2013 CGT demandava a Acciona Facility Services i a Acciona Multiservicios precisament per, de forma coordinada entre ambdues empreses i Ford, soscavar les condicions laborals de treballadors i treballadores, cinc anys després, les multinacionals continuen aprofundint en la precarització, ara amb un nou actor, una mercantil del Grupo Ilunion, que garanteix una reducció de costos sense competència possible. Es tracta d’una empresa la comesa de la qual és el “foment de l’ocupació per a persones amb discapacitat o diversitat funcional en centres especials d’ocupació” però, darrere d’aqueixa façana, destaca per la precarietat i el desemparament en què es troba el seu personal. Tant Ford com Ilunion incompleixen la seua suposada “responsabilitat social” de la qual fan gala, una responsabilitat que han de respectar, més si cap, tenint en compte les ingents subvencions públiques que reben.

Front a una pràctica que evidencia la utilització de fons públics per a incrementar els guanys privats, l’organització sindical exigeix directament a Ford-España, a Acciona i al Grupo Ilunion que cessen en el mercadeig de la mà d’obra i complisquen escrupolosament la llei que empara a les persones treballadores. En definitiva, que cessen els ERO, els acomiadaments improcedents, les contractacions per Empreses de Treball Temporal i la contínua pressió per a rebaixar salaris i liquidar drets.

Finalment recordar que, en aquest 1er de maig, Dia Internacional de la Classe Treballadora, la CGT es manifestarà precisament per a denunciar que l’estafa continua i que, per tant, és més necessari que mai seguir en els carrers.