Caos de PP i Vox en la gestió dels bombers forestals en un context de sequera i calor extrema

Els sindicats CCOO i CGT denuncien que compten amb 17 autobombes i nou vehicles de transport de personal estan parades per avaria o per no passar la ITV i que és fals que l’exconsellera Gabriela Bravo tractara de colar a 1.800 empleats públics en l’empresa d’emergències.

“En estos moments no sabem que dia comença la campanya perquè s’incorporen els 240 bombers fixos discontinus que l’any passat es van incorporar el 15 d’abril. Estem tenint el mes de gener amb més incendis dels últims cinc anys, per sort sufocats ràpidament, però estem en un context de sequera temperatures altíssimes que anuncien un any 2024 molt complicat. Els companys haurien d’incorporar-se abans de Setmana Santa que enguany comença una setmana després de Falles (19 de març), ja que són dates en les quals les famílies freqüenten els entorns forestals”.

El president del comité d’empresa de la Societat Valenciana de Gestió Integral de Servicis d’Emergències, S.A.O (SGISE) i membre del sindicat CGT, Alberto Pardo, s’ha mostrat així de crític després de la reunió del consell d’administració de l’entitat celebrada el passat 23 de gener. Dependent de la Conselleria de Justícia que ara gestiona Vox, la SGISE es va crear en 2018, amb el Govern del Botànic, per a assumir de manera conjunta la gestió dels incendis forestals i altres emergències com nevades o inundacions.

En la sessió del consell es va aprovar un nou encàrrec a l’empresa Tragsa centrat “únicament” en la mobilitat i el manteniment de la flota de vehicles, una mesura que, segons la direcció de la companyia, és “l’única via possible” per a “garantir l’operativitat del servici”, però es van deixar sense efecte la resta d’encàrrecs a la mercantil en aplicació de les recomanacions d’obligat compliment efectuades per la Sindicatura de Comptes.

Unes recomanacions, que segons Marró, malgrat ser d’obligat compliment, es poden adoptar en uns terminis raonables perquè no es done un minvament en el servici: “Els encàrrecs retirats a Tragsa impliquen l’acomiadament de 22 persones que no ha assumit SGISE. No sabem com es faran les nòmines o com es portaran les comunicacions vies xarxes socials o altres mecanismes, ara només hi ha una persona i els caps de setmana no hi ha ningú”.

A més de tots estos aspectes, el secretari general de bombers forestals de CCOO, Antonio Criado, afig que amb les retallades aplicades per l’actual direcció dependent de Vox tenen “17 vehicles autobombes parats perquè estan avariats i no volen destinar diners a reparar-los i altres nou de transport de personal parats també perquè no tenen la inspecció tècnica de vehicles (ITV) passada per una qüestió suposadament d’estalvi”.

Tant Criat com Marró recorden que el nou executiu autonòmic de PP i de Vox ha aplicat una retallada pressupostària per a este exercici de 13 milions d’euros en prevenció d’incendis i altres 9 milions en matèria de formació i advertixen que l’any passat els dos pitjors incendis registrats en la Comunitat Valenciana es van donar fora dels mesos d’estiu, en concret a la fi de març el de Villanueva de Viver amb 4.700 hectàrees calcinades i a la fi d’octubre el de Montitxelvo amb 2.500 hectàrees arrasades.

“Els contractes de sis mesos dels 240 companys són productor d’una estructura del segle passat, actualment no es pot tindre el servici sota mínims sis mesos a l’any, ara el que s’ha de reforçar és l’hivern”, asseguren i recorden que en els últims anys amb el Botànic van aconseguir que estos contractes es prolongaren dos mes més.

Però no són els únics problemes que té el cos de bombers forestals. Alguns, com la falta d’un conveni col·lectiu, venen des de la creació de la pròpia SGISE. Per este motiu, tots els sindicats (CGT, CCOO, UGT, Emad, Csif i SPPLB) del comité d’empresa han signat un manifest amb les seues reivindicacions, en resum, un procés excepcional d’estabilització de places, la signatura d’un conveni col·lectiu, la supressió de la temporalitat del personal operatiu de reforç, reorganització de l’operativitat mitjançant la implantació d’un tercer torn de treball per a disposar d’una presència contínua i més professional i la incorporació d’un seté component per torn de treball. En els pròxims dies mantindran reunions amb el gerent de la SGISE, amb els grups parlamentaris i es plantejaran mobilitzacions.