Els bombers forestals es concentren contra les retallades i per un conveni col·lectiu

Els Bombers forestals s’han concentrat aquest dilluns a València en protesta per les retallades al servei, i per exigir la signatura del primer conveni col·lectiu de l’empresa SGISE i el 100% de les unitats contractades els 365 dies de l’any.

Convocada pels sindicats CGT, CCOO, UGT i Spplb, la protesta ha convocat unes dues-centes persones, segons ha indicat el president del comitè d’empresa, Ferran Edo, davant la Conselleria de Justícia i l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències.

Ataviats amb els seus equipaments de treball, molts d’ells fins i tot amb casc, els manifestants portaven pancartes en què es llegia «No a les retallades», «Aprovació del primer conveni de bombers forestals ja» i «Estabilitat laboral i personal de reforç 12 mesos «.

Segons els convocants, els incendis forestals d’abril a Villanueva de Viver (Castelló) i novembre a Montitxelvo (València) han demostrat que «l’estacionalitat dels incendis és cosa del passat» i «la cosa no anirà millor, perquè cada cop són més agressius i hi ha més fenòmens meteorològics adversos».

Han recordat que han exposat moltes vegades, tant a l’anterior govern autonòmic com a l’actual, el problema de seguir una estructuració «obsoleta, que no s’ajusta al context d’emergència climàtica actual» ni «garanteix la correcta operativitat de les unitats», i que a més «perpetua la precarietat dels professionals en no garantir una contractació digna anual».

Un terç de les unitats són temporals i «no es garanteix la conciliació familiar i laboral», alhora que pateixen «un sistema de localitzacions abusiu» i han recordat que a l’últim incendi forestal, la despesa es va destinar a finançar operatius d’altres províncies .

Igualment, han incidit que amb l’arribada del nou Consell han «esperat amb calma» que «es deixés de parlar de l’herència rebuda i es comencés a veure un pla estratègic per millorar el servei».

Tot i això, han advertit que en els pressupostos del 2024 «es desemmascara una política de retallades amb un 0,2% menys en prevenció d’incendis» i han recordat que se’ls va comunicar que era «impossible prorrogar la contractació del personal de reforç per falta de pressupost».

A més, han lamentat que «no se sap res del primer conveni col·lectiu que reforça la parts social i que ja està signat amb l’empresa SGISE, que aglutina tot el personal sota un mateix marc legal i que aporta millores al col·lectiu», com la segona activitat, una «reclamació històrica».

«Considerem que l´aprovació del conveni és un pas endavant en els drets laborals i la professionalització de tot l´operatiu d´extinció d´incendis», han afegit.

Per això, han convocat aquesta concentració i han sol·licitat una reunió urgent amb la consellera de Justícia, Elisa Núñez, i el secretari autonòmic, Ángel Javier Montero.