721 morts en 2023, 30.000 en els últims 30 anys

Des de CGT considerem que, per molt que els mitjans de comunicació i les administracions  vulguen presentar les dades sobre defuncions en accidents laborals com a bons per haver disminuït la xifra en 2023 i que la mitjana de morts en el treball haja baixat de dos persones al dia en este últim any, les xifres són escandalosament greus com per a continuar exigint mesures urgents que facen frenar este genocidi empresarial.

Les persones mortes en accident de treball durant l’any 2023 van ser 721, una xifra que, encara que disminuïsca en 149 les víctimes mortals respecte a l’any 2022, no deixa de ser una dada escruixidora. Que es produïsca de mitjana una víctima mortal cada poc més de dotze hores hauria d’escandalitzar-nos, encara que la xifra “millore” respecte a les dades de 2022, se situa en la mateixa línia que en exercicis anteriors, evidenciant clarament que les dades no milloren amb el pas dels anys. Durant els últims trenta anys hi ha hagut un total de 30.000 víctimes mortals en accidents de treball.

Al llarg dels últims mesos, CGT està duent a terme una campanya amb la qual estem recorrent tot l’Estat per a denunciar les preocupants dades de sinistralitat laboral existents en cadascun dels territoris visitats i on exigim mesures immediates que facen disminuir de manera contundent estes xifres.

No n’hi ha prou amb noves lleis i mesures que s’hagen d’aplicar en les empreses perquè sabem que les pròpies empreses les ignoren sistemàticament, tal com fan amb les ja existents. Des de CGT exigim un control més exhaustiu i directe de les inspeccions de treball sobre les empreses, una major dotació d’efectius que es traduïsca en una major rapidesa i efectivitat de les seues actuacions, una major independència d’este organisme i unes sancions més contundents contra les empreses infractores. El simple fet de fer complir a les empreses íntegrament la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL) per part de les administracions faria baixar la xifra d’accidents laborals d’una manera més que notable.

No estem parlant de beneficis, no estem parlant de productivitat, no estem parlant de salaris ni de jornada, estem parlant d’allò més important que tenim, les persones, la vida i la salut i estem demanant que el  fet d’acudir al teu lloc de treball tots els dies no es convertisca en un risc per a la salut i la vida per les negligències comeses per part dels empresaris.

Perquè no som números, perquè amb la nostra salut i amb la nostra vida no es juga i perquè hem d’anteposar totes dues coses als interessos del capitalisme, des de CGT fem una crida a continuar exigint mesures més efectives per a protegir la salut i la vida de la classe treballadora.

No som números!!!