La conducció en el treball durant l’embaràs també és un assumpte laboral

La conducció durant l’embaràs és generalment segura si es prenen les precaucions adequades, però cal tenir en compte les circumstàncies individuals o determinats factors de risc que a dia d’avui no s’acaben de valorar correctament i amb detall a les avaluacions de riscos dels llocs de treball, així com tampoc per part de les mútues a l’hora de demanar la prestació per risc durant l’embaràs.

La conducció i la seva relació amb la feina

Si la conducció és una part essencial de les tasques laborals, o està vinculat al lloc de treball (in itinere o en trajecte), com per exemple, conductores professionals, comercials, repartidores, desplaçaments molt llargs per anar i tornar de la feina, l’empresa ha de:

1. Avaluar els riscos específics: Identificar si la conducció pot representar un risc per a la salut de la treballadora embarassada.

2. Adaptar les condicions de treball: Si es detecten riscos, l’empresa ha de modificar les condicions laborals per evitar els riscos o assignar tasques alternatives compatibles amb l’estat de la treballadora.

3. Suspensió del contracte per risc durant l’embaràs: Si no és possible adaptar les condicions o assignar altres tasques, i la conducció pot posar en perill la salut de la treballadora o del fetus, es pot procedir a la suspensió del contracte per risc durant l’embaràs, amb la corresponent prestació econòmica. Les mútues fan servir les taules SEGO com a guia oficial i mèdica per determinar si la situació laboral d’una treballadora embarassada pot suposar un risc i justificar una prestació per risc durant l’embaràs, però en la conducció no ho solen aplicar.

Valoració del risc

Malauradament en l’àmbit laboral a Espanya, no existeix una prohibició legal específica que impedeixi a les dones embarassades conduir vehicles com a part de les seves tasques professionals. No hi ha un límit oficial únic per a la distància o el temps de conducció durant l’embaràs, però es poden establir uns criteris orientatius a partir de recomanacions mèdiques i de seguretat amb els que poder reclamar a la mútua i a l’empresa. Al final de la publicació en citem les fonts.

La conducció pot representar un risc durant l’embaràs, especialment a partir del segon trimestre (setmanes 24-28) si es reuneixen una sèrie de criteris. Per això és molt important que la teva empresa hagi fet una avaluació específica dels riscos durant l’embaràs del teu lloc de treball on hagi avaluat correctament aquest aspecte, ja que facilitaria un argument enfront la mútua a l’hora de sol.licitar i concedir la prestació. 

A continuació posem unes taules amb criteris orientatius per valorar aquest risc:

Risc per temps de conducció
– Fins a 1 hora/dia: risc baix si no hi ha complicacions.
– 1 a 2 hores/dia: risc moderat, calen pauses i bones condicions físiques.
– Més de 2 hores/dia (com 250 km): es considera risc elevat, sobretot a partir del tercer trimestre, per fatiga, incomoditat i risc de complicacions.

Risc per distància
– Fins a 50-100 km/dia: generalment segur amb bones condicions.
– 100-200 km/dia: dependrà molt de l’estat de salut i el trimestre.
– Més de 200 km/dia: no és recomanable de forma habitual si estàs a partir de la setmana 28 o tens factors de risc.

Factors que poden augmentar el risc
– Hipertensió o preeclàmpsia
– Diabetis gestacional
– Dolors lumbars intensos
– Historial de part prematur
– Nàusees o mareigs intensos

Recomanacions preventives 
1. Fer pauses cada 60-90 minuts per caminar i activar la circulació.
2. Utilitzar roba còmoda i sabates planes.
3. Mantenir-se ben hidratada.
4. No conduir de nit o en condicions meteorològiques adverses.
5. Tenir un pla mèdic accessible, especialment a partir del tercer trimestre.
6. No anar sola, especialment a partir del tercer trimestre.

Un exemple que pot ser d’utilitat

En treballs de conducció professional és més evident acreditar el risc, però no es casos on la treballadora es desplaça llargues distàncies per anar i tornar de la feina. A continuació posem un exemple de valoració d’aquesta casuística, amb una professional que consulta sobre el risc d’haver de desplaçar-se cada dia desde molt lluny.

Conduir més de 1,5-2 hores al dia de forma habitual (uns 150-200 km o més) a partir de la setmana 28 és desaconsellable, especialment si hi ha altres factors de risc. El límit recomanable hauria d’estar al voltant d’1 hora o 50-100 km diaris en aquesta etapa.

Conduir 200 km durant l’embaràs implica unes 2,5 a 3 hores de conducció, on hi ha factors de risc importants que cal tenir en compte. No hi ha una setmana exacta a partir de la qual sigui “prohibit”, però sí que hi ha riscos creixents a mesura que avança l’embaràs, especialment a partir del tercer trimestre (setmana 28 en endavant), cosa que pot suposar riscos com:
– Fatiga i disminució de la concentració.
– Dolor lumbar i muscular, especialment al tercer trimestre.
– Risc de trombosi venosa profunda (TVP) per estar asseguda massa estona sense moure’s.
– Estrès o contraccions induïdes per viatges llargs o vibracions constants.

En quin moment comença a ser més arriscat?
– Fins a la setmana 20: Generalment no hi ha grans restriccions si no hi ha complicacionsmèdiques.
– Setmanes 20-28: Comencen a aparèixer molèsties físiques, però en molts casos encara es pot conduir si es fan pauses i es manté una bona postura.
– Després de la setmana 28 es considera un període de més risc per:

  • Major volum abdominal.
  • Major risc de complicacions (pressió arterial, contraccions, pèrdua de líquid amniòtic…).
  • Possibilitat d’un part prematur en viatges llargs sense suport mèdic immedia

RECORDA: el pas essencial és que primer disposis d’una avaluació de riscos on s’avaluï correctament aquest risc, i que l’empresa t’adapti el lloc de treball. En cas de no poder adaptar-lo, sol.licitar la prestació per risc durant l’embaràs, i que l’empresa faci arribar aquesta avaluació de riscos a la mútua per la seva valoració a l’hora de concedir la prestació. 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.