Càncer: una malaltia professional vinculada al treball nocturn

La relació entre el treball nocturn i diverses patologies és objecte de preocupació i estudi des de fa molts anys. Un dels efectes que més atenció desperta és l’associació entre aquesta condició laboral i el càncer de mama.

El càncer de mama és el tipus de càncer més comú entre les dones a Espanya, representant el 28,9% dels casos el 2022, amb una estimació de 34.750 nous diagnòstics aquell any.

L’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC) va classificar l’any 2007 el treball en torns nocturns com a «probablement cancerigen per als humans» (grup 2A), basant-se en evidències experimentals i limitades en humans, amb una major incidència de càncer de mama en dones que treballen de nit durant períodes prolongats. La IARC va actualitzar les seves conclusions el 2019 i va mantenir el que ja havia indicat el 2007.

Mentrestant, altres associacions i organismes van publicar les seves pròpies conclusions: l’American Medical Association (AMA), el Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units (HHS) i l’Agència Francesa de Seguretat i Salut Alimentària, Ambiental i Ocupacional (ANSES), arribant a conclusions similars: l’exposició al treball nocturn és un probable cancerigen.

La Comissió Europea, en la seva Recomanació de 1962 relativa a l’adopció d’una llista europea de malalties professionals, no inclou explícitament el càncer de mama associat al treball nocturn com a malaltia professional reconeixible.

Tanmateix, en els darrers anys, hi ha hagut iniciatives i debats a Europa sobre aquest tema, i alguns països ja reconeixen el càncer de mama com a malaltia professional vinculada al treball nocturn. El 2018, l’eurodiputada francesa Michèle Rivasi va demanar a la Comissió Europea la inclusió del càncer de mama en la llista de malalties professionals europees, degut a la incidència més gran d’aquesta malaltia en dones que treballen en torns nocturns.

Dinamarca va ser pionera en aquest reconeixement, compensant dones que desenvolupaven càncer de mama després de treballar en torns nocturns durant llargs períodes. Aquest reconeixement es basava en estudis que indiquen que les alteracions en els patrons de son poden suprimir la producció de melatonina, una hormona que ajuda a prevenir el desenvolupament del càncer.

A França, el febrer de 2023, es va reconèixer per primera vegada el càncer de mama d’una treballadora nocturna com a malaltia professional. Aquest èxit va ser fruit d’una campanya sindical i marca un precedent important.

A Espanya, tot i que el Ministeri de Sanitat reconeix que el càncer és la principal causa de mort relacionada amb el treball a la Unió Europea i que una proporció significativa de càncers podria estar vinculada a exposicions laborals, no hi ha una menció específica al càncer de mama associat al treball nocturn com a malaltia professional.

És important destacar que, encara que la IARC va classificar el treball nocturn com a «probablement cancerigen», no hi ha un consens generalitzat a la Unió Europea per reconèixer el càncer de mama vinculat al treball nocturn com a malaltia professional. Les decisions depenen de cada estat membre.

D’aquesta manera, el treball nocturn s’ha relacionat amb un major risc de càncer de mama a causa de l’alteració del ritme circadià, que regula els cicles de son i vigília. Les principals raons són:

Disrupció del Ritme Circadià

  • El cos humà segueix un rellotge biològic que controla funcions clau, com la producció d’hormones.
  • El treball nocturn altera aquest ritme, afectant processos cel·lulars importants i afavorint el creixement de cèl·lules cancerígenes.

Reducció de la Melatonina

  • La melatonina és una hormona produïda principalment a la nit en absència de llum.
  • Actua com a antioxidant i té propietats anticancerígenes, ja que redueix el creixement de cèl·lules tumorals i regula els nivells d’estrògens.
  • L’exposició a la llum artificial durant la nit redueix la producció de melatonina, cosa que podria augmentar el risc de càncer de mama.

Alteracions Hormonals

  • El treball nocturn s’associa a un augment dels nivells d’estrògens i altres hormones relacionades amb el desenvolupament del càncer de mama.
  • Un desequilibri d’aquestes hormones pot afavorir la proliferació de cèl·lules canceroses.

Inflamació i Estrès Oxidatiu

  • La falta de son i l’alteració del ritme circadià poden generar inflamació crònica i estrès oxidatiu a les cèl·lules, augmentant la probabilitat de mutacions i desenvolupament de tumors.

Estudis sobre el treball nocturn i el càncer de mama

Diversos estudis han relacionat el treball nocturn amb un major risc de càncer de mama en diferents sectors. Per exemple:

  • Una revisió sistemàtica entre 1960 i 2005 va constatar que les treballadores de tripulacions aèries i altres que treballen a la nit presentaven un risc major, amb un augment del 48% entre les exposades a llum artificial durant la nit.
  • També s’ha observat una reducció en l’esperança de vida entre treballadors nocturns. L’Organització Internacional del Treball (OIT) estima que es poden perdre fins a cinc anys de vida per cada 15 anys de treball nocturn.

En el sector sanitari, diversos estudis sobre personal d’infermeria indiquen una possible relació entre treball nocturn i major incidència de càncer de mama:

  • Un estudi internacional coordinat per l’INSERM (França) va trobar un increment del 26% en el risc de càncer de mama en dones premenopàusiques treballant de nit.
  • Un meta-anàlisi global va mostrar un increment del 19% en dones que treballaven de nit, i fins a un 58% d’augment entre infermeres.
  • A Noruega, un estudi va trobar que les infermeres amb sis o més torns nocturns consecutius tenien el doble de risc.
  • Una revisió espanyola recent va suggerir una possible associació, tot i que no concloent, i va recomanar més estudis.

Un estudi espanyol de 2018 va destacar que:

  • L’edat mitjana de diagnòstic era de 50,82 anys.
  • El 34,7% de les afectades eren infermeres, i el 28,6% tècniques auxiliars d’infermeria.
  • El 44,8% havia treballat més de 1.007 nits.
  • El 66% presentava receptors hormonals positius.

També es va realitzar una enquesta a gairebé 1.000 infermeres entre 2019 i 2020, on es va constatar una relació entre el nombre de nits treballades i el risc de càncer de mama.

Disruptors endocrins

Un altre factor de risc és l’exposició a disruptors endocrins en el sector sanitari:

  • Materials mèdics: Plàstics amb ftalats i bisfenol A (BPA).
  • Medicaments: Hormones sintètiques, anestèsics amb efectes hormonals.
  • Productes de neteja: Triclosan, parabens, amonis quaternaris.
  • Roba de protecció: Tractaments amb retardants de flama i PFAS.

L’ús intensiu de solucions hidroalcohòliques també pot exposar la pell a etanol, que es metabolitza a acetaldehid, una substància cancerígena que pot passar a la sang.

Mesures laborals preventives

Diversos països han implementat regulacions:

  • França: Restriccions estrictes del treball nocturn, compensacions econòmiques.
  • Alemanya: Exàmens mèdics obligatoris per a treballadors nocturns.
  • Suècia: Limitació d’hores nocturnes, revisions mèdiques periòdiques.
  • Espanya: Limitacions i compensacions recollides a l’Estatut dels Treballadors.
  • Països Baixos, Noruega, Canadà: Regulacions similars.

Conclusions

El càncer és la principal causa de mort laboral a la UE. És urgent millorar:

  • La identificació i notificació de malalties professionals.
  • La vigilància de la salut.
  • La prevenció efectiva del càncer vinculat al treball nocturn.

Per això, es considera fonamental reconèixer el càncer de mama com a malaltia professional en casos de treball nocturn, per protegir millor les persones afectades i promoure polítiques preventives més eficaces.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.