Home / Sanitat / Els aturats que estiguen 90 dies fora de l’Estat espanyol perdran la targeta sanitària

Els aturats que estiguen 90 dies fora de l’Estat espanyol perdran la targeta sanitària

Toni Martínez / La Marea / València

sanidad-644x362Definitivament, el Butlletí Oficial de l’Estat del passat 26 de desembre va incorporar una disposició addicional, 65a, al Text Refòs de la Llei General de la Seguretat Social, que limita l’assistència sanitària a aquells espanyols que isquen a l’estranger durant més de 90 dies i estiguen en situació de desocupació.

L’aprovació d’aquesta modificació es troba dins d’una esmena a la Llei 22/2013 de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2014 i que, després d’aprovar-se en el Congrés amb els vots favorables del Partit Popular, va ser sancionada pel Rei el passat dia 26.

Segons aquesta nova normativa, “a l’efecte del manteniment del dret de les prestacions de la Seguretat Social, inclòs els complements mínims […] s’exigirà la residència en territori espanyol”, cosa que es perdrà automàticament quan la persona estiga més de 90 dies fora de territori espanyol “al llarg d’un any natural”.

Per a açò, la Llei de Pressupostos també introdueix una modificació en la Llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut que estableix que “tindran la condició d’assegurat aquelles persones que es troben en algun dels següents suposats:(…) Haver esgotat la prestació o el subsidi per desocupació o altres prestacions de similar naturalesa, trobar-se en situació de desocupació, no acreditar la condició d’assegurat per qualsevol altre títol i residir a Espanya”.

Aquestes dues modificacions, el concepte de “residir a Espanya” i la seua vinculació al “dret a l’assistència sanitària”, són les que deixarà sense cobertura aquells que perderen la residència en passar més de tres mesos fora del país. La normativa va entrar en vigor l’1 de gener.

Des del Ministeri de Sanitat no han explicat encara com gestionaran aquest canvi normatiu. En el seu web segueixen mantenint que “tots els espanyols i estrangers amb residència legal tenen dret a la targeta, que garanteix l’assistència sanitària gratuïta”.

Segons experts consultats per la Marea, el que ocorrerà en aquests supòsits és que aquelles persones que perden “la residència a l’efecte del manteniment del dret de les prestacions sanitàries”, passaran a ser assegurats a través de la targeta sanitària sense recursos. Una targeta que hauran de sol·licitar i que té un tràmit administratiu i burocràtic. També poden passar a ser assimilats en el cas de tenir cònjuge o parella de fet inscrita en el registre oficial.

Per part de l’executiu, es defensen assegurant que la recuperació del dret a l’assistència sanitària “és automàtic” i es produeix “només més tornar a Espanya”, cosa que no convenç l’oposició. Per exemple, el diputat Gaspar Llamazares, d’Esquerra Plural, ja va avisar que “el govern imposa una carrera d’obstacles per a dissuadir d’optar al dret a l’assistència sanitària” i va anunciar que “es tarda una mica a recuperar eixe dret, ja que no és automàtic”.